Tajine X

0 $

Tajine is zowel een Noord-Afrikaans gerecht als een van aardewerk en vaak handgemaakte oranjekleurige stoofpot. Anno 2017 kun je zowel de gerechten (in pakjes) als de pot bij verschillende bekende winkels kopen, zoals de Albert Heijn en de Xenos.

Wat er in Marokko onder tajine wordt verstaan is niet altijd hetzelfde als in buurlanden Algerije en Tunesië, maar alle drie de volken zijn het erover eens dat het gaat om een van aardewerk gemaakte stoofpot die in iedere authentieke keuken is te vinden. Verschillende soorten gerechten, die we dus allemaal tajine noemen maar een andere uitgang geven, worden erin bereid en de unieke smaak wordt stiekem een beetje veroorzaakt door het gebruik van deze stoofpot. Doordat het gerecht op vuur wordt gestoofd,  duurt het ook lang voordat het vlees gaar is en is dit ook een van de redenen waarom Noord-Afrikaanse vrouwen vaak lang in de keuken staan.

In Nederland denken veel Marokkaanse jongeren dat hun eigen keuken niet gezond is en zijn ze overgestapt naar het eten van andere, niet-Marokkaanse gerechten. Met dit blogbericht wil daar graag aandacht aan schenken, omdat zowel de Marokkanen als de rest van de Noord-Afrikanen daarmee een groot deel van hun super lekkere én gezonde gerechten laten staan!

Vroeger brachten we iedere zomer bij opa en oma in Algerije door en we aten bijna elke dag hetzelfde soort gerecht: Tajine. Mijn opa is een boer die niet eet wat hij niet kent en hij vindt het belangrijk om zijn zelf gehaalde stokbrood van de beste bakker in Oran in de saus van de tajine te kunnen deppen. Als kind vond ik het maar niks, warm eten met warm weer en ook nog eens met vlees dat ik niet lust: lamsvlees. Daarmee kom ik meteen bij een van de eerste redenen waarom tajine niet gezond zou kunnen zijn. In onze landen wordt tajine veelal met schapen of lamsvlees bereid, waarvan bekend is dat het veel ongezonde vetten bevat en het veel eten van dit soort vlees verhoogt de kansen op hart-en vaatziekten. Echter ben je niet genoodzaakt om tajine met lamsvlees te maken, je kan altijd kip of vis gebruiken in plaats van lamsvlees, en één maal rood vlees per week (en dan het liefste rundvlees) kan géén kwaad indien het samengaat met een gezonde leefstijl. Naast de ongezonde vetten die in het lamsvlees zitten, gooien de Maghrebijnen maar al te graag nog meer vetten in de tajine. Om het gerecht lekkerder te maken en om het vlees aan te kunnen bakken wordt er gebruik gemaakt van zonnebloemolie, olijfolie en roomboter (en soms in grote hoeveelheden). Dit zorgt natuurlijk voor een extra verhoging van het cholesterolgehalte (tenzij je alleen olijfolie gebruikt)  en in combinatie met het vlees wil je dat liever niet hebben. Veel moeders en oma’s zijn ervan overtuigd dat het nodig is om die hoeveelheden vet bij het gerecht te doen, wil je de lekkere smaak behouden. Ik kan jou met zekerheid vertellen dat het niet zo is, voor iedere soort vlees en iedere tajine zijn enkele eetlepels olijfolie méér dan genoeg! Vergeet niet dat het vet dat in het vlees zit ook vrijkomt en dat je het vlees dus in het eigen vet al bakt. Daarnaast heb ik gezien dat mijn eigen familie in Algerije ook erg weinig olie gebruikt tijdens het bereiden van hun tajines, en de smaak is echt niet slechter!

Tajine kun je dus heel makkelijk op een gezonde manier maken, door vlees te gebruiken wat niet slecht is voor je gezondheid en door weinig vet te gebruiken. Bovendien is de combinatie van groenten, vlees en soms fruit en noten echt het beste wat je kan hebben voor een goed metabolisme en het onderhouden van je gewicht. De kruiden die in tajine worden gebruikt zijn bovendien ook goed voor je weerstand en spijsvertering, voorbeelden daarvan zijn komijnzaad, gember, kurkuma en 7-kruiden (ras el hanout). Het enige wat ik toch echt wil afraden is het nuttigen van brood tijdens jouw tajine avontuur. Brood is natuurlijk hetgeen wat het eten van tajine afmaakt en is bijna onmisbaar als je traditionele gerechten serveert. Echter is de voedingswaarde van brood wél misbaar en dat vooral bij het afvallen. Ik adviseer iedereen om (volkoren)brood wel in de ochtend en/of tussen de middag te eten, maar het in de avond echt te laten staan. Ik kan me voorstellen dat je me nu voor gek verklaart, want hoe ga je nou tajine zonder brood eten? Gewoon op z’n Hollands, met mes en vork! Op die manier heb je een ultieme ervaring want je proeft de details en kruiden van de tajine op een veel intensere wijze én je bent ook nog eens super gezond bezig. Gewoon proberen!!

Gedurende de maand Ramadan maak ik graag tajine’s doordat ik het belangrijk vind om na een hele dag te hebben gevast voldoende groenten te eten. Natuurlijk is het leuk om te genieten van alle hapjes, maar worden voornamelijk met deeg en vlees gemaakt, en de hoeveelheid groenten is vaak minimaal. Met tajine kan ik zelf bepalen hoeveel groenten ik er in doe en je kan eindeloos blijven combineren. Op mijn Facebookpagina heb ik al enkele tajine recepten geplaatst, waaronder de tajine zoet vlees en tajine met eieren.

Heb je zelf nog een leuk recept of heb je vragen over hoe je tajine het beste kan bereiden? Laat het me weten door een reactie onder mijn blogpost te plaatsen of door een berichtje te sturen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *