De Algerijnse danskeuken

0 $

Je zal je na mijn titel weg afvragen waar dit blogbericht over gaat, over de Algerijnse keuken die danst of over Algerijnse vrouwen die in de keuken dansen.

Alhoewel het voor veel Algerijnse vrouwen een gewoonte is om tijdens het schoonmaken of koken in de keuken ook te dansen, gaat dit blogbericht over een typisch Algerijns gerecht wat wij ‘dansje’ noemen, en je met allerlei soorten vlees en groenten kan maken. We vernoemen het gerecht ook naar het groentesoort dat we hebben gebruikt, dus we beginnen met ‘dansje’ en geven er een een soort van uitgang aan, wat dan het groentesoort is. Een voorbeeld daarvan is ‘Dansje sperziebonen’.

Uiteraard spreken we in Algerije geen Nederlands, maar ik heb het woordje wat wij normaal gebruiken makkelijk vertaald. Het gaat om een landelijk gerecht dat van West naar Oost wordt gemaakt. De smaak verschilt echter per regio doordat iedere regio haar eigen kruiden en groentesoorten gebruikt, maar de basis blijft hetzelfde. Het gaat erom dat er vlees (kip, rund of lam) wordt gekookt in een licht gekruide rode saus met één of twee soorten groenten. Het gerecht wordt zowel tussen de middag als in de avond gegeten en wordt vaak geserveerd met huisgemaakt brood, salades en soep. In het Algerijns noemen we het ‘Chtitha’ (met de Arabische H vanuit de keel). In het Westelijke gedeelte van Algerije noemen we dit gerecht ook wel ‘Marga’ (met de g van ‘guerre’).  De uitgelichte afbeelding die ik voor dit blogbericht heb gekozen is een voorbeeldgerecht, namelijk Chtitha Bloemkool. Kikkererwten zijn standaard onderdeel van het gerecht en de belangrijkste kruiden zijn peper, zout, knoflook en komijnpoeder.

Chtitha is een gerecht waar veel Algerijnse gezinnen blij van worden in de koude wintertijden, doordat het een gerecht is vol met vitaminen en het warm wordt geserveerd. Er wordt ook vaak uit één bord gegeten, door met het huisgemaakte brood in de saus te deppen en stukjes groenten en vlees mee te pakken. Als kind vond ik het helemaal niet lekker, sterker nog, als ik wist dat we dat die avond zouden eten bleef ik zo lang mogelijk boven zodat ik eventueel niet mee hoefde te eten. Pas nadat ik getrouwd ben en eigenlijk dagelijks verantwoordelijk ben voor mijn eigen avondeten, begon ik de waarde in te zien van onze dansjesgerechten. Ik mistte de smaak en de warmte van het gerecht, en vooral, het deppen van het brood en de heerlijke geur die de rest van de avond in huis hangt. Naast dat het zo lekker en warm is, kan ik géén gerecht bedenken dat zo gezond is en je zó makkelijk en snel kan maken.

Veel etnische minderheden in Nederland onderschatten de waarde van hun eigen gerechten en plakken er snel het stickertje ‘ONGEZOND’ op. Vaak zijn die gerechten helemaal niet zo ongezond, en als dat zo is, kun je ze met hele kleine aanpassingen super gezond maken. Het enige nadeel van onze chtitha is eigenlijk dat we het met brood eten, en in dat brood zitten vaak weinig complexe koolhydraten. Daardoor krijg je natuurlijk een enorme boost in je suikerspiegel met alle gevolgen van dien. Doe je dat elke dag, dan heb je een verhoogde kans op hart-en vaat ziekten en krijg je ook sneller overgewicht.

GELUKKIG bestaat er zoiets als volkoren bloem, speltmeel en griesmeel. Je kan alle soorten brood gewoon thuis maken met deze ingrediënten die NIET voor die suikerspiegel-boost zorgen én die jouw darmstelsel ook nog eens aan het werk zetten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat we natuurlijk niet te veel brood moeten eten, want de verdeling koolhydraten-eiwitten-vetten moet wel logisch zijn. Als je chtitha maakt, zorg ervoor dat je dan je bord voor het grootste deel vult met groenten en saus en en bijvoorbeeld niet meer eet dan twee sneetjes brood.

Benieuwd hoe zo’n bord met chtitha smaakt? Probeer het zelf eens uit!

Recept Chtitha Chou-Fleurs (Bloemkool) 

Ingrediënten

1 ui, versnipperd
1 à 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
1 teentje knoflook
1 glas kikkererwten (verse laat je volgens recept meekoken, voorgekookte voeg je pas zoals beschreven op verpakking toe)
5 stuks kippenbouten
1 bloemkool, in roosjes gesneden en gekookt in water gedurende 8-10 minuten
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels komijnpoeder
Water

Werkingswijze

  1. Verwarm de olie kort op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook met de peper en zout. Voeg de eetlepels tomatenpuree en de andere kruiden toe, bak enkele minuten aan, voeg vervolgens de alvorens gewassen kippenbouten toe en laat dit geheel vijf minuten meebakken.
  2. Voeg vervolgens de kikkererwten toe en bak deze een minuutje mee. Vul een glas met water en giet dit in de pan, roer een keertje en kijk of de kip 3/4 onder water staat. Indien dit niet zo is, voeg je extra water toe.
  3. Dek af en laat het geheel 30 minuten koken. Kijk vervolgens of de kikkererwten voldoende gaar zijn door er een of twee te proeven. Ze dienen zacht te zijn (dus makkelijk eetbaar).
  4. Leg vervolgens alle roosjes bloemkool in de pan en dompel ze onder in de saus, als het geheel droog is komen te staan voeg je extra water toe. Laat alles nog vijf à tien minuutjes doorkoken op laag vuur.
  5. En .. vergeet niet je huisgemaakte (of gewoon die van de Marokkaanse bakker) te serveren en in de saus te deppen!

Dans smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *