Mostaganem

0 $

Op zondag 02 juli hebben we in de ochtend een afspraak met de eigenaar van een autoverhuurbedrijf. In de grote stad in Algerije kun je prima reizen met het openbaar vervoer,  maar zodra je richting het strand of andere steden wilt wordt het wel handig om een eigen auto te hebben. Je bespaart er een hoop tijd mee en je kan zelf bepalen wanneer je waar heengaat. Het autorijden in Algerije is wel een uitdaging, het is er druk en chaotisch,  je hebt er te maken met flinke hellingen maar ook met dalingen waar je als Nederlander absoluut niet gewend aan bent. Hierdoor moet je constant gefocust zijn en dat maakt het rijden best vermoeiend.  Is het dan echt onmogelijk om daar te rijden als je dat nooit hebt gedaan? Nee, wat ik hier beschrijf is vooral hoe het is in de binnenstad en natuurlijk is het ook afhankelijk van hoe je het zelf ervaart.  Aan de buitenranden van de grote stad en in kleinere steden en op de snelweg valt het allemaal reuze mee. Bovendien leer je erg veel van een rondje rijden in Algerije, want je beseft ineens weer hoe belangrijk het eigenlijk is om al die spiegels te gebruiken (die ik in Nederland zelden gebruik). Het huren van de auto was zo gedaan, hieronder beschrijf ik in korte stappen hoe het huren van een auto in Algerije in z’n werking gaat.

  1. Het kiezen van een geschikte auto en akkoord gaan met de prijs. Wij waren met z’n tweetjes dus we hadden geen specifieke eis, we kregen een Renault Symbole, een ruime auto met alle opties je nodig hebt in een warm land.
  2. Het ondertekenen van het huurcontract. Lees voor het ondertekenen GOED de voorwaarden door! Regels omtrent het te laat inleveren van de auto, het aantal toegestane kilometers en wat te doen in geval van een ongeluk staan daar altijd in vermeld.
  3. Het betalen van de huursom + eventuele borgsom. Wij hebben de auto voor €20 per dag gehuurd en de borgsom bedroeg €80. Daarnaast moest ik mijn paspoort achterlaten, wat ik niet zo erg vond want ik had een ander paspoort (Nederlandse), maar dit is niet bij iedere verhuurservice het geval.
  4. Ontvangen van instructies omtrent brandstof en gebruik van de auto. Om de brandstofkosten hoef je je in Algerije absoluut geen zorgen te maken, Algerije is tenslotte leverancier van aardolie en aardgas.  Je betaalt niet meer dan €0,30 per liter voor 98+ Benzine!

Waar ga je als eerst heen als je een auto hebt gehuurd in Algerije?

Het strand! Het strand in Oran is prima bereikbaar,  zowel met het OV als met de auto. Sinds kort rijdt er ook een ferry tussen de haven van Oran en het strandgebied Ayn El Turck. Oran staat zowel in Algerije als in het buitenland bekend om haar parelstranden en uitgaansgelegenheden, wat men ook wel ‘La Corniche’ noemt. Voor iedere toerist dus een aanrader. Tegenwoordig zijn er ook allerlei privéstranden waar je tegen betaling volledige toegang krijgt tot allerlei accommodaties en activiteiten. Jaarlijks komen er ruim twee miljoen toeristen naar Oran om daar te genieten en heerlijk bruin te worden in de Afrikaanse zon.

Zelf heb ik de stranden van Oran wel gezien en heb ik de afgelopen jaren behoefte aan iets nieuws. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat het in Oran alsmaar drukker wordt, en daardoor ook de stranden overbevolkt raken. Ik vind dat niet fijn, ook als je kijkt naar het geld dat je moet betalen voor een veilige parkeerplek, een parasol en toegang tot een privéstrand. Bovendien is de sfeer in Oran altijd erg vrij en Westers geweest en daardoor geldt er op de stranden geen ‘islamitische dresscode’. Iedereen kan rustig in een bikini of zwembroek zijn gang gaan, ideaal voor de Westerse immigrant of toerist.  Wat is daar nou mis mee?  Ik vind het zelf niet zo fijn om op een plek te zijn waar ik tegen halfnaakte mannen en vrouwen aankijk. Sterker nog, ik vind het fijner als iedereen ook in de warmte en in de zon bescheiden kleed en ook in zijn gedrag rekening houdt met zijn omgeving. In Oran kun je moeilijk van iemand vragen om zijn muziek zachter te zetten, niet naast jouw parasol te roken of om niet met haar halfblote kont in jouw vizier te staan. Waarom kan je dat niet zeggen? Het kán wel, maar men is niet verplicht om daar gehoor aan te geven omdat het simpelweg niet verboden is. Zijn er dan plekken waar je dit wél kan eisen van mensen? Geen idee, maar er zijn wél plekken in Algerije waar er een andere sfeer heerst waardoor de waarden en normen van de lokale bevolking weer verschillen van elkaar. Dat is wel gek, als je het hebt over hetzelfde land, dezelfde regio en dezelfde religie. Eigenlijk is dat helemaal niet zó gek. Mensen zijn nou eenmaal verschillend, en ook binnen een religie of cultuur heb je verschillende soorten mensen. Het mooie is, in Algerije kan dat allemaal prima samen in een land en zelfs in een regio. En het wordt gewoon geaccepteerd van elkaar. Dat is heel bijzonder van een land dat nog geen 20 jaar geleden middenin een van de meest bloedige burgeroorlogen ooit zat, deels veroorzaakt door die verschillen en dus botsingen tussen ‘extremistische’ islamitische partijen en communistische ‘geloofsvrije’ partijen. Ik vind het idee dat je eigenlijk helemaal zelf mag kiezen waar je je tijd besteed in wat voor omgeving alleen maar fijn, dat is eigenlijk een stukje vrijheid dat ik in Nederland wel mis, want hier is het helemaal niet gewoon om met je hoofddoek en al het water in te duiken, en tegenwoordig zit daar in sommige Europese landen zelfs een boete aan vast!

Maar goed, om even terug te komen op de stad waar ik wél graag naar het strand ga. Mostaganem is een stad direct grenzend aan Oran en met de auto rijd je in minder dan een uur naar deze gezellige en rustige stad. Mostaganem ligt net als Oran aan de kust en beschikt over een kleine maar belangrijke haven. De kleine stad met minder dan 300.000 en een gezinsvriendelijke en gezellige sfeer staat vooral bekend om haar islamitische geschiedenis. De kustkant van de stad begint bij Oran en eindigt bij Ténès, en zoals op de foto zien, bestaat de kust uit duinen, strand en zee en vind je om de zoveel kilometer een geschikt strand waar het ook nog eens super netjes, georganiseerd en gezellig is. De toegang is helemaal gratis en voorzien van beveiliging door lokale politie en brandweer. De meeste stranden zijn vernoemd naar het dorp dat ernaast ligt, en zo kun je ook makkelijk naar het dorp lopen of rijden voor een bakje koffie of lekkere koekjes van de lokale bakker. De meest bekende stranden in de regio Mostaganem zijn Les Sablettes en Salamandre, dit zijn de stranden die ook echt in de stad zelf liggen en daardoor ook het meest populair. Vanaf die stranden kom je makkelijk in de binnenstad, die door de kolonisatie een Franse infrastructuur heeft. In de binnenstad en langs de haven vind je heerlijke visrestaurants en tentjes waar je na een dagje bakken in de zon terecht kan voor gezond avondeten. Ben je dan nog niet moe en wil je nog wat leuks doen? Sinds deze zomer is er een nieuw attractiepark voor jong en oud, Mostaland. Benieuwd naar wat je daar kan doen? Check de Facebookpagina!

Met dit blogbericht wil ik duidelijk maken dat de steden die in de omgeving van Oran liggen de moeite waard zijn om te bezoeken, en dan in het bijzonder Mostaganem.  Ik ben tijdens mijn reis tweemaal naar de stranden van Mostaganem geweest, naar Ouereah Plage en Mactaa Plage.  Wat wij altijd meenemen naar het strand is in ieder geval water, tijdschriften en broodjes. Op het strand zelf kan je koffie, thee, koekjes, Mhadjeb en Beignet kopen. In de slideshow hieronder zie je wat dat zijn!

Ik hoop dat ik in de toekomst meer foto’s en/of reviews kan plaatsen over de stad, maar wie weet, kom jij er wel eerder dan ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *