Tlemcen

Voordat ik naar Algerije vertrok ben ik lid geworden van een groep op Facebook waar mensen met een Algerijnse achtergrond dingen delen die met Algerije te maken hebben. Doordat ik regelmatig blog over Algerije en ik zelf Algerijns ben leek het me wel handig om in zo’n groep te zitten. En dat was géén slecht idee, ik kwam er namelijk via die groep achter dat er een nieuw hotel was geopend in de stad die ik dezelfde zomer nog wilde bezoeken, namelijk in Tlemcen (Algerije).

Tlemcen, de stad van islamitische kunst en cultuur, één van de weinige steden in Algerije waar de Franse invloeden beperkt zijn en er enorm veel terug te zien is van de Andalusische en Moravidische rijken. Tlemcen, een stad op 800 meter hoogte in het Westen van Algerije werd gebouwd door de Romeinen en was jarenlang een belangrijke plek voor de Christenen in het Noord-Afrikaanse gebied. Later werd Tlemcen onderdeel van het Berberse Koninkrijk Banu Ifran en in de eeuwen daarna bleef het de hoofdstad van drie koninkrijken achter elkaar, onder andere het Koninkrijk van de Moraviden en de Zianiden. Vervolgens, in de 15e eeuw, werd Tlemcen onderdeel van het Ottomaanse rijk. Nadat Algerije werd bezet door de Fransen werd Tlemcen een populaire vakantiebestemming voor het Europeaanse volk. Bovendien was Tlemcen ook een belangrijke stad voor Joodse gelovigen vanuit heel de wereld, doordat zij jaarlijks een bedevaart verrichtten naar een Joodse begraafplaats in Tlemcen. Echter zijn na de onafhankelijkheid van Algerije de Joodse Algerijnen definitief vertrokken naar Frankrijk en is van deze bedevaart bijna niets meer overgebleven.

Als kind vond ik Tlemcen een hele fijne stad door de authentieke en rustgevendesfeer die er hangt. Even geen enorme Franse gebouwen, geen brede snelwegen en geen hyperactieve inwoners die van A naar B rennen en schreeuwen. Tien jaar geleden was Tlemcen nog rustiger dan het nu is, een stad met niet meer dan 300.000 inwoners en gezellige smalle straatjes en prachtige moskeeën en andere monumenten uit de tijd waarin het land niet bezet was, maar men gewoon baas was in eigen land. Tlemcen kent een steppeklimaat, een klimaat met hete zomers en koude winters. In de zomer kan de temperatuur tot boven de 40 graden Celcius oplopen, in de winter kan er zomaar een pak sneeuw voor de deur liggen. De stad ligt hoog en dat merk je meteen, het is er een stuk droger en je hebt geen last van luchtvochtigheid. De lokale bevolking spreekt zowel Arabisch als Frans en is zeer gastvrij. Tlemcen heeft een goedlopende economie en niet veel kilometers verderop ligt de kleine stad Ghazaouetwaar een van de belangrijkste havens van het Westen van Algerije is gevestigd. Het is een vissersplaatsje waar je ook heerlijk naar het strand kan gaan en er regelmatig een ferry naar Zuid-Spanje vaart. Ghazaouet is onderdeel van de provincie Tlemcen, zoals vele andere plaatjes in de regio dat zijn. In de stad zijn er een aantal dingen die je zeker moet kopen, dat zijn:

  • Handgemaakte tasjes, potten, schalen en vazen
  • Verse en natuurlijke kruiden
  • Kaâk Tlemcen , de koffiekoekjes die je alléén in Tlemcen kan eten en kopen.
  • Traditionele Algerijnse vrouwenkleding (als je daar van houdt) – in Tlemcen vind je unieke handgemaakte modellen die op eerlijke wijze worden verkocht.

Na ons dagje strand in Mostaganem hebben mijn man en ik onze koffers ingepakt voor een stedentrip Tlemcen. We hadden vanuit Nederland gereserveerd bij Hotel Grand Bassin en verder konden we gebruik maken van Google Maps op onze telefoons om de weg van Oran naar het hotel te vinden. We zijn na het middageten vertrokken en onderweg eenmaal gestopt voor een kopje koffie en een broodje kip bij het tankstation aan de snelweg. Via de snelweg van A naar B reizen in Algerije is best saai, links en rechts zie je vaak alleen maar weilanden met wat verlate huizen en om de honderd kilometer vind je een tankstation met niet meer maar ook niet minder dan een supermarkt, cafetaria, toilet en gebedsruimte. Met een normale snelheid en zonder file ben je ongeveer 2 uurtjes onderweg. Als je aankomt in Tlemcen merk je al snel dat je inderdaad op 800 meter hoogte zit. Je rijd regelmatig op een helling dus vergeet niet je hand bij de handrem te houden en je rechtervoet op de normale rem want ook op die hellingen kan er file ontstaan, waar je als Nederlander niet bepaald op zit te wachten. Google Maps heeft ons netjes tot aan de deur van hotel Grand Bassin gebracht, waar er jammer genoeg geen duidelijke parkeerplekken waren. Later kregen we instructies en hebben we onze auto wel op een veilige plek kunnen parkeren.

Hotel Grand Bassin ligt in het centrum van Tlemcen tegenover de ‘Grand Bassin’, een speelpark met tuinen en een vijver. Het hotel is vrij nieuw en vandaar dat wij weinig tot geen andere gasten hebben gezien. Bij aankomst zijn we goed ontvangen en we hebben meteen een glaasje water en een korte introductie over Tlemcen gehad. De meneer sprak voldoende Engels om hem te kunnen verstaan en hij kon ons ook allerlei extra diensten aanbieden zoals een gids, taxi en excursies. Mijn man en ik vinden het prettiger om er zelf lekker op uit te gaan, dus we hebben het personeel bedankt voor het aanbod en we konden direct doorlopen naar onze kamer. De kamer was minimalistisch en traditioneel ingericht. Alles was van Algerijnse oorsprong, daarmee bedoel ik ‘Made in Algeria’ en handgemaakt. Er was geen airco, maar die hadden we ook niet nodig. De kamers waren erg koel en ‘s avonds werd het zelfs te koud met het raam open! Het centrum van Tlemcen was op vijf minuten loopafstand van het hotel en vanuit daar kan je allerlei monumenten en omringende plaatsen bezoeken. Naast het hotel zelf bevind zich een apotheek, een ijszaak en een kledingzaak. Ietsje verderop vind je ook ‘Fastfood tentjes’. Bij iedere overnachting ontvang je een gratis ontbijt en je kan de hele dag een kopje koffie of chocomel uit de automaat pakken. Het ontbijt was typisch Algerijns, minimaal maar voldoende. Huisgemaakt brood en koekjes, sap, melk, koffie uit de automaat en broodbeleg uit pakjes. De ontbijtruimte was een van de toppunten van het hotel, een prachtig ingerichte zaal met handgemaakt meubilair. Bovendien wordt je ook niet onnodig lastig gevallen door het personeel, je kan rustig een uurtje ontbijten en genieten van je panbroodje met vijgenjam. Benieuwd naar het hotel? Bezoek de website! Voor één overnachting betaal je niet meer dan €40,- (binnenlandse valuta).

En?

Heb je al voldoende kriebels om deze historische stad te bezoeken? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *