100% home-made burgers

Wat doe jij op je vrije zondagmiddag? In de tuin een boek lezen of netflixen op je kamer? Of ben je al aan het voorbereiden voor de barbecue van vanavond?

Gisteren heb ik in mijn post verteld dat het handig is om zelf eens aan de slag te gaan met ‘fast food’, of gewoon, eten wat je zelf lekker vind en je normaal buiten haalt of bestelt. Afgelopen week wilde ik experimenteren met home-made burgers. Met home-made burgers bedoel ik niet kant-en-klare burgerbroodjes en gehakt uit de supermarkt thuis bereiden, maar écht ZELF alles maken. 

Het resultaat was ‘sublime’, zoals men in het Frans zegt. Overheerlijke broodjes, heerlijk vlees en natuurlijk kan je zelf bepalen waar je de burger mee versiert.

Op de foto zie jij mijn (voor het eerst) zelf gemaakte kipburgers. Wil jij het ook proberen? Lees hieronder mijn recept! Je kan natuurlijk eindeloos variëren met de ingrediënten ..

Recept burgerbroodjes 

Ingrediënten

500 gram bloem
1 eetlepel bakkersgist
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 klein glaasje lauwwarme melk
1 ei
2 eetlepels roomboter op kamertemperatuur
1 klein glaasje lauwwarm water
Sesamzaadjes

Werkingswijze

Doe de bakkersgist bij het glaasje lauwwarme water en laat dit 15 minuten staan. Bereid ondertussen de ingrediënten voor en doe de bloem, zout, boter, ei en melk in een bak. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje het water-gist mengsel toe en kneed allen tot een soepel geheel.
Als het deeg goed homogeen gekneed is dien je het in een diepe ingevette kom te doen, invetten kan gewoon met zonnebloemolie. Je kan het deeg ook laten kneden in een keukenmachine.
Laat het deeg ongeveer 1 uur afgedekt rijzen totdat het volume is verdubbeld. Verdeel het deeg vervolgens in bolletjes van gelijke grootte en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Maak de bovenkant van de bolletjes vervolgens nat met water en besprenkel ze met sesamzaadjes. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de broodjes is, want het is de bedoeling dat je ze nog een keer laat rijzen. Dek de broodjes af met vershoudfolie en laat ze rijzen tot ze dubbel zo groot zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bak de broodjes goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze VOLLEDIG afkoelen. Pas als ze zijn afgekoeld kan je door midden snijden voor de burgers!

Recept kipburgers 

1 stuk kipfilet
1 ui
2 teentjes knoflook
Peper, zout, gemberpoeder, munt (gedroogde of verse)
– Je hebt een hakmolen of blender nodig.

Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in de hakmolen (of blender). Voeg de versnipperde ui en knoflook toe en maal alles volledig zacht. Je zal zien dat het NIET dezelfde structuur zal hebben als gehakt, daarvoor heb je echt een vleesmachine nodig. Haal vervolgens het mengsel uit het apparaat en doe het in een aparte bak. Leg deze bak minimaal drie kwartier in de koelkast zodat het vlees kan opstijven.
Voeg vervolgens de peper, zout, gemberpoeder en munt naar smaak toe en meng dit allen met je handen. Vorm vervolgens ronde burgers van dezelfde grootte, het is handig als je iedere burger hetzelfde gewicht geeft, dit kan je natuurlijk afwegen met een keukenweegschaal.
Verwarm een klontje kokosolie of eetlepel olijfolie in een grillpan en leg de burgers op de pan. Bak aan beide kanten ongeveer 5 minuten gaar. NIET VAKER DAN EEN KEER OMDRAAIEN EN OOK NIET AANDRUKKEN.

Tips voor de uiteindelijke burgerbroodjes 

– Rucola op burgerbroodjes is veel lekkerder dan ijsbergsla of kropsla. Het geeft het een hele unieke kruidige smaak, vooral in combinatie met de gekruide kip.
– Besmeer het onderste stuk van het broodje eerst met de gewenste saus, leg vervolgens sla, tomaat en kaas erop en daarna de burger. Afdekken met het bovenste stuk van het broodje en vastmaken met een satéprikker. Dit is de opstelling die ik zelf het handigst vind.
– Houd je van champignons? Bak wat champignons en garneer hiermee de burgers!

Alors … wie gaat dit proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *