Montecaos – ook wel Ghribïa

De koekjes die je op de foto ziet worden, afhankelijk van het land waar ze gemaakt worden, montecaos, ghribïa, ghriba of ghraïba genoemd. De koekjes worden voornamelijk in Noord-Afrika en in Libanon en Syrië gemaakt en zijn lichtzoet van smaak. Ghribïa bevat maar drie ingrediënten en vereist helemaal geen enkele bakervaring, omdat de bereidingswijze super makkelijk is.

We leven in een tijd waarin we allemaal op zoek zijn naar gemak en waarin niet iedereen de tijd heeft om urenlang in de keuken te staan. Vandaar dat ik vandaag dit recept met jou wil delen! De koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of thee en je kan eindeloos variëren met de decoratie en vorm van de koekjes. Bovendien kan je ook ingrediënten toevoegen of aanpassen, zoals extra amandelmeel of bloem vervangen met maïsmeel (voor degenen met een glutenallergie).

Recept Montecaos/Ghribïa 

Ingrediënten:

1 glas witte basterdsuiker
3 glazen bloem
ONGEVEER 1 glas zonnebloemolie (dit kan meer of minder zijn)

Kaneelpoeder voor de decoratie

Werkingswijze

Doe de bloem en suiker in een ruime kom en meng deze met elkaar. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de zonnebloemolie toe en meng de ingrediënten en kneed totdat je een zacht deeg krijgt. Het deeg dat je krijgt hoeft niet een ‘kneedbaar’ deeg te zijn maar het is de bedoeling dat je uit het deeg bolletjes kan maken ter grootte van een walnoot. Lukt dit? Dan hoef je geen extra olie meer toe te voegen.

Ghribia non cuit

Vorm bolletjes van gelijke grootte in je handpalm en leg deze op een ovenschaal (bekleed met bakpapier of ingevet). Sprenkel er een beetje kaneelpoeder overheen en bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. De koekjes zijn gaar zodra de onderkant goudbruin is. RAAK DE KOEKJES NIET AAN TOTDAT ZE GEHEEL AFGEKOELD ZIJN, ANDERS VALLEN ZE UIT ELKAAR!!

Heb je dit recept uitgeprobeerd en is het tóch mislukt? Stuur me even een berichtje!

 

Dit recept is ideaal omdat het een voordelig recept is en op die manier iedereen kan genieten van wat lekkers, zonder dat het hoeft af te hangen van zijn budget. Bovendien kun je vaak het meest genieten van de simpelste dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *