To do in Lille!

Afgelopen voorjaar ben ik voor een weekend met de auto naar Lille geweest met als doel niets bijzonders of geks te doen, maar gewoon te genieten van het moment en te luisteren en kijken naar de omgeving.

Lille, (Rijsel in het Nederlands) is de eerste grote Franse stad nadat je de grens met België passeert nabij Doornik en Moeskroen. Lange tijd was de stad onderdeel van Vlaanderen, vanaf de zeventiende eeuw hoort Lille weer bij Frankrijk.  De Vlaamse invloeden zie je nog terug en veel mensen herkennen de Belgische steden Antwerpen en Gent in deze rustige maar gezellige en diverse stad.

Lille is ideaal voor mensen die even weg willen maar niet al te moeilijk willen doen, liever niet vast zitten aan vliegtijden en het niet erg vinden om vier à vijf uurtjes te rijden over een saaie snelweg maar wel willen besparen op een goedkoop weekendje weg.

Lille is geen vreemde stad voor mij, maar ditmaal heb ik de stad heel anders ervaren en plekken bezocht die ik niet eerder had gezien. Daarom, hieronder enkele dingen die je MOET doen als je naar Lille gaat. Waarom? Ik denk dat je je anders flink zal vervelen!

Numéro 1 – Wandelroute Vieux-Lille – Parc Zoologique – Citadel 

Voordat ik naar Lille vertrok ben ik op zoek gegaan naar leuke blogs en ervaringen van mensen die de stad al uitgebreid hadden bezocht. Dit blogbericht sprong er echt uit en vertelde kort maar uitgebreid wat de dingen zijn die je kan doen in Lille. Ze vertelt over een leuke wandelroute vanaf Euralille, waarbij je langs de belangrijkste hotspots komt in Lille. Van die hotspots had ik er drie uitgekozen ; Vieux-Lille, Citadel en de lokale dierentuin van Lille. In totaal wandel je voor deze drie plekken ongeveer 1,5 uur, exclusief de tijd die je natuurlijk doorbrengt in tentjes en cafeetjes in de oude stad en in de dierentuin zelf. Vieux-Lille moet je hebben gezien omdat het natuurlijk een oud gedeelte van de stad is met typische oude Franse gebouwen, daarnaast kun je hier ’n lekkere koffie met een gebakje doen, ideaal om de dag mee te beginnen dus. Vanuit Vieux-Lille kun je naar de dierentuin lopen, waarbij je langs allerlei restaurantjes en winkels loopt, echter zou je natuurlijk ook de bus of de metro kunnen nemen. Ben je met de auto? Alle plekken zijn prima bereikbaar met de auto, let er wel op dat het bijna overal betaald parkeren is!

Le Parc Zoologique de Lille, de lokale dierentuin met leuke soorten dieren en een rustgevende omgeving, is toegankelijk voor iedereen door de goedkope kaartjes (4,- per volwassene). In de dierentuin is verder geen café of restaurant, dus het is puur en alleen een wandeling maken en de dieren bekijken. Dit maakt het eigenlijk alleen maar leuker, doordat je kan genieten van alleen de beestjes en de natuur, in plaats van constant gestoord te worden door felgekleurde parasols en blikjes fris.  Enkele minuten lopen vanaf de dierentuin bevindt zich het Citadel, waar overigens niet veel spannends te beleven is behalve het bekijken van dit gebouw en eventueel gekke foto’s maken. Helaas kun je niet naar binnen, dus je moet maar wat leuks maken van de buitenkant en het park dat eromheen ligt.

Numéro 2 –  Marché de Wazemmes, de meest gewaardeerde markt van Frankrijk 

Ondanks de populariteit van deze markt bij de Fransen, zul je op weinig tot geen websites en/of blogpagina’s deze tip lezen. De reden hiervoor is met name dat deze markt gelegen is in de wijk Wazemmes, een multiculturele en diverse wijk, die helaas ook bekend staat als de achterstandswijk met veel arbeidsmigranten en gelukszoekers. Er zijn een heleboel vooroordelen bekend over deze wijk, zoals dat het super onveilig is, dat je er als blanke wordt lastig gevallen en/of aangerand en dat niemand er Frans zou spreken. Helaas is maar weinig waar van deze uitspraken en zal ook degene die ook in Nederland vaak in de Randstad komt zich verbazen over de diversiteit en de aanwezigheid van winkeliers en marktlui van verschillende achtergronden, vanuit heel Frankrijk, blank, zwart en buitenlands. De markt is groot en wordt gehouden op de dinsdagen, donderdagen en zondagen van 09:00 tot 14:00. Rondom de markt heen vind je ook allerlei restaurants, cafeetjes en Noord-Afrikaanse winkeltjes. De markt is bereikbaar met bus, metro en auto en vindt je door in Google Maps simpelweg Marché de Wazemmes in te voeren of het adres: Place de la Nouvelle Aventure, Lille. Op de markt vind je van alles, van groente en fruit tot aan kleding en ander textiel. De markt is vooral op zondag gezellig, doordat dit natuurlijk de vrije dag is voor iedereen.

Ik had een heleboel foto’s van de markt, maar helaas ben ik deze kwijtgeraakt doordat ik in de tussentijd van telefoon ben gewisseld. Heel jammer 🙁 Op mijn persoonlijke Instagram kun je wel een aantal foto’s en/of video’s vinden, dus als je me wilt volgen: @nawiekhelil !

Numéro 3 – Shoppen in een typisch Frans winkelcentrum (Euralille of Auchan Faches-Thumesnil) 

Frankrijk blijft natuurlijk het land van de mode en cosmetica en veel vrouwen kunnen rustig een hele dag wegdromen in de vele Franse boetiekjes met unieke parfumerie en avondkleding. Ook in Lille kun je prima shoppen en is de drukte gelukkig niet zo erg als in de hoofdstad Parijs. Het beste is om voor het shoppen in ieder geval één dagdeel in te plannen en dit in een ‘centre commercial‘ te doen, waar je kan eten, drinken, winkelen en eventueel boodschappen kan doen voor je terugreis naar Nederland. In Lille heb je verschillende winkelcentra, maar de twee leukste en grootste zijn toch wel Euralille en Centre Commercial Auchan in Fâches-Thumesnil. Je zou de websites kunnen bezoeken om te weten wat voor winkels ze hebben. Euralille is wel een stuk groter en bevindt zich in het centrum van Lille, daarom wordt deze ook drukker bezocht dan alle andere winkelcentra. Het winkelcentrum in Faches is wat kleiner maar super gezellig en vooral ideaal voor gezinnen met kinderen doordat het wat overzichtelijker is. Dit winkelcentrum heb ik zelf bezocht en lag in de buurt van het hotel waar ik verbleef. Bij het winkelen kun je de ‘hypermarkt’ (gigantische supermarkt) Auchan echt NIET overslaan. Neem een kijkje bij de afdeling Brood&Banket, Kazen of Melkproducten en je zal vanzelf begrijpen waarom 😉

Overige tips:

1. Neem eens kijkje in een apotheek, ook te vinden in de winkelcentra. Veel cosmetica zijn er voor veel goedkoper dan in Nederland te vinden, tevens hebben ze allerlei interessante vitamines en pijnstillers die we in Nederland niet zo snel (voor die prijzen) vinden.

2. Vraag bij de kassa van de Auchan en/of Monoprix een klantenkaart (= carte de fidélité)  aan en profiteer van hoge kortingen. In Frankrijk is het vaak zo dat je de kortingen pas krijgt als je in het bezit bent van een klantenkaart, let hier dan ook op. Gelukkig is het heel makkelijk om deze te krijgen en hoef je hier niets voor te betalen.

       3. Heb je kinderen? Ga in de Auchan is naar de afdeling ontbijtproducten en laat je verbazen door de tig producten die ideaal zijn voor schoolgaande kinderen. Er is een groot aanbod voor iedereen, dus ook veel glutenvrije producten maar ook producten zonder palmolie en/of suikers!

4. Let bij het parkeren goed op de borden en op de strepen op de stoep en/of straat. Op veel plekken is het betaald parkeren en kan er een wielklem worden gezet als je niet hebt betaald. Zorg er daarom voor dat je altijd ruim betaald, of ga op zoek naar een gratis parkeerplek. Ben je bang dat dit niet lukt? Laat je auto dan bij het hotel staan en neem de bus of metro!

5. Verblijf in Lille is voordelig, maar als je het nog voordeliger wil maken moet je niet in het centrum verblijven. Een aanrader voor liefhebbers van verblijf met gratis parkeergelegenheid en geen overbodige luxe is het Ibis Styles Aéroport Lille hotel in Lesquin. Dit hotel ligt in het Zuiden van Lille en via de snelweg snel te bereiken vanuit Nederland en het centrum van Lille. Bovendien bevindt dit hotel zich nabij een winkelcentrum, ideaal voor als je in de avond nog wat boodschappen wil halen!

 

P.S. Laat je me weten wat je van dit blogbericht vond? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *