8 hours Paris!

Stel je voor, je bent in Parijs, of in een andere romantische stad, en je hebt maar 8 uur de tijd om erop uit te gaan en de stad te verkennen, wat moet je dan doen en waar moet je beginnen?

Als ik dán advies zou mogen geven, zou ik zeggen: NIET DOEN! Waarom? Omdat Parijs of een vergelijkbare stad veel te groot is om in zo weinig tijd te verkennen en het zou echt zonde zijn van je trein/bus/vliegticket om er maar zo kort te verblijven. Je móet dan namelijk keuzes maken, terwijl je die liever niet maakt als je het hebt over zulke mooie en unieke steden. Maar wat als je er wel langer bent, maar je gewoon één productieve dag wil hebben en de rest van de tijd lekker wil rondslenteren op de boulevards en urenlang wil genieten van je chocolat chaud met een crêpe aux fraises? Dán moet je het gewoon doen.

Afgelopen winter, om precies te zijn op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag was ik in Parijs. Ik ben erheen gereisd met de auto en we hebben een hotel geboekt in het Zuidelijke gedeelte van Parijs, waar ook veel parkeergelegenheid is. Ik ben drie dagen gebleven, maar ik heb maar één dag echt actief monumenten en leuke plekken bezocht, de rest van de dag heb ik lekker geluierd op mijn hotelkamer met pizza of rondgeslenterd in een enorm winkelcentrum genaamd Vélizy 2.

Graag deel ik met jullie wat ik op die ene dag precies heb gedaan en hoe je het beste kan reizen binnen Parijs!

Reis plannen met het OV 

In Parijs kun je het beste met het openbaar vervoer reizen, hoe vervelend je dat ook mag vinden. Je zal het nog vervelender vinden als je straks een uur langer reist door de enorme files of als je niet eens parkeerplek kan vinden door de overvolle straten. Waar je ook heen wil, plan je reis altijd van te voren. Dan weet je precies wanneer je welke trein/metro/bus moet pakken en dan kun je de verschillende plekken waar je heen wilt ook op elkaar afstemmen. Dit kun je prima met Google Maps doen, maar je zou dit ook met de Franse website www.fr.mappy.com kunnen doen, deze is vaak iets betrouwbaarder qua vertrektijden en toont soms snellere of handigere routes. Het openbaar vervoer in Parijs is niet duur, maar als je van plan bent de hele dag met het OV te reizen adviseer ik je wel een dagkaart te kopen. Dit scheelt in de kosten en de moeite om telkens een nieuw kaartje te kopen. TIP! Op oudejaarsavond vanaf 17:00 en nieuwjaarsdag tot en met 12:00 is AL het openbaar vervoer in Parijs gratis. Super handig, stel je zou volgend jaar dan daarheen willen reizen.

Sacré-Coeur & Montmartre 

Ik ben mijn dag begonnen bij de basilique du Sacré-Coeur, een kathedraal gelegen op een heuvel in de artistieke wijk Montmartre in het 18e arrondissement van Parijs. De kerk valt op door zijn witte kleur en om de kerk heen is een prachtig park met trappen en grasveldjes waar je heerlijk kan zitten bij mooi weer. De architectuur van de kerk wordt niet door iedereen mooi gevonden, maar het is een ‘must see’ onder de Parijse gebouwen en bovendien heb je vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over heel Parijs en kun je in de wijk Montmartre, wat overigens ook de naam is van de heuvel waar de Sacré-Coeur op ligt, kleine winkeltjes en cafétjes bezoeken en de Franse sfeer zien, ruiken én proeven. Je vindt de Sacré-Coeur op loopafstand vanaf de metrohalte Anvers, gebruik hierbij Google Maps of volg de bordjes met aanwijzingen of straat. Je kan natuurlijk ook gewoon de menigte volgen! Het is fijn om je dag te beginnen met dit monument omdat het in de namiddag super druk kan worden en het dan ook niet zo fijn meer is om de kerk te bezoeken. Entree is overigens gratis en mensen met een beperking kunnen gebruik maken van een ‘lift’.

Barbès –  The African part of Paris 

Niet alle toeristen zullen zo snel naar dit gedeelte van Parijs uitwijken, maar voor mij is het juist een vast onderdeel van mijn bezoek aan Parijs. Boulevard Barbès is namelijk dé multiculturele boulevard van Parijs, ook gelegen in het 18e arrondissement van Parijs. Je vindt hier niet zo veel bijzonders, behalve wat telefoonwinkels, eettentjes en kledingzaakjes. Verder in de wijk kan je wel wat interessante winkels en markten vinden, bovendien kun je hier heel goedkoop snacken of traditioneel Maghrebijns eten. De wijk wordt namelijk voornamelijk bewoond door Fransen met een Maghrebijnse achtergrond, voornamelijk Algerijns. Zelf heb ik even gekoekeloerd in de wijk en geluncht in het traditioneel Algerijnse restaurant, El Bahdja. Hier kun je voor prima prijzen heerlijk warm eten tussen de middag! Je kan vanaf Montmartre prima naar Barbès lopen, anders zou je ook naar de metrohalte Barbès-Rochechouart kunnen reizen.

Grand Palais, Place de la Concorde en natuurlijk les Champs-Elysées 

Met de metro kun je het beste naar de halte Champs-Elysées-Clemenceau reizen en daar uitstappen. Vanaf die metrohalte kun je naar allerlei hotspots waaronder de Grand Palais, de winkelstraat Champs-Elysées, L’Arc de Triomphe en musea zoals Le Louvre en Orsay. Het beste is om van te voren te beslissen wat je wil bezoeken in deze wijk, los van de plekken waar je natuurlijk géén toegangskaartje voor nodig hebt. Mijn advies is daarom ook om van te voren online kaartjes te kopen, je kan je echt niet voorstellen hoe druk het soms kan zijn bij de kassa, en dat is natuurlijk zonde van je tijd! Zelf ben ik eerst lekker gaan wandelen langs de Grand Palais en Place de la Concorde, ik had niet echt behoefte aan een museumbezoek.
Le Grand Palais is een indrukwekkend gebouw door het enorme glazen dak. Het gebouw bestaat uit een wetenschapsmuseum en ruimte voor tentoonstellingen. Je kan het beste op de website kijken wat er wanneer wordt georganiseerd.
Je kan vanaf de metrohalte naar Place de la Concorde lopen, een historisch en enorm plein dat teken staat voor de Franse geschiedenis en revolutie. Hier worden vaak evenementen georganiseerd, bovendien staat er op elke hoek van het achthoekige plein een standbeeld dat symbool staat voor een van de steden Strassbourg, Lille, Bordeaux, Marseille, Nantes, Rouen en Brest. Veel optochten en manifestaties worden hier ook gestart en georganiseerd.


Shoppen doe je in Parijs!
De unieke, superdrukke maar sfeervolle winkelstraat die wereldwijd bekend staat als ‘de mooiste laan’, Avenue des Champs-Elysées,  heeft naast de bekende merken en zaken ook allerlei unieke boetiekjes, winkelcentra en cafeetjes waar je de hele dag zou kunnen besteden. Heb je niet meer dan acht uur? Bewaar deze winkelstraat dan voor je shopmiddag! Je kunt in deze straat prima eten, wees alleen wel op tijd, want voor je het weet kun je nergens meer terecht, zelfs niet in de McDonald’s.

Eindig je dag bij de Eiffeltoren ! 

Niks is mooier dan je dagje Parijs eindigen bij de verlichte Eiffeltoren en het prachtige uitzicht in de avond op de Seine. Bovendien is het ’s avonds ook veel minder druk, zo kun je heerlijk tot rust komen en eventueel een romantische wandeling maken.  In principe kan je vanaf de Champs-Elysées erheen lopen (als je houdt van bewegen) maar je zou ook de bus of metro kunnen pakken.

 

Ik denk dat je met bovenstaande plekken zéker aan je 8 uur komt en waarschijnlijk zelfs tijd tekort komt! Zoals ik al zei, zorg ervoor dat je je dag goed plant van te voren en je reis goed uitstippelt. Zorg er ook voor dat je een kleine paraplu bij je hebt, genoeg contant geld voor eventuele fooien en/of aanschaf van souvenirs op straat EN voldoende water door het vele lopen!

 

Hieronder wat foto’s van mijn bezoekje aan Parijs afgelopen december/januari!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *