Düsseldorf, shop & cultuurstad

Vorige week ben ik samen met mijn twee beste vriendinnen bij onze Duitse buren op bezoek geweest.
Het plan was om een gezellig en vooral actief dagje ‘buitenland’ te doen. Actief en gezellig was het zeker, maar door de genadeloze kou hebben we het wat minder actief dan gepland gehouden en werd het een dagje shoppen en eten in Düsseldorf, slechts een uur en een kwartier rijden vanaf Nijmegen en bovendien een super diverse en multiculturele stad met een heleboel interessante hotspots.

Rond deze tijd van het jaar hebben veel mensen behoefte aan vakantie maar is het niet financieel of praktisch gezien niet altijd haalbaar. Dan maar in Nederland wat doen, zouden veel mensen zeggen. Op zich niets mis mee, maar we vergeten dat niet heel ver van ons vandaan liggen prachtige steden die zeker de moeite waard zijn te bezoeken. Eerder heb ik geschreven over wat je allemaal wel niet kan eten in steden zoals Brussel en Antwerpen, maar vandaag ga ik jullie iets meer vertellen over Düsseldorf, Duitsland.

Goedkope boodschappen

Doordat ik altijd in het Zuid-Oosten van Nederland heb gewoond was het niet heel gek voor mij om als kind in het weekend in Duitsland boodschappen te doen. Net over de Duits-Nederlandse grens bij Nijmegen bevindt zich het plaatsje Kleve waar veel Nederlanders wekelijks hun boodschappen doen bij de bekende, maar unieke Duitse Aldi en drogisterij DM. Waarom? De Duitse Aldi verschilt van die van Nederland niet alleen van assortiment maar ook in prijzen. Voornamelijk biologische producten zijn daar vele malen goedkoper dan in Nederland en bovendien hebben ze allerlei lekkers voor kleine prijsjes in de koeling en het vriesvak liggen, producten die we tegenwoordig steeds meer ook bij de Lidl zien, zoals gevulde hapjes, taarten en vissnacks. Waarom op veel Nederlanders op zo’n dag ook naar de drogisterij gaan is omdat de prijzen van cosmetica en verzorgingsproducten in Duitsland een, twee maar soms wel tot vijf of tien euro goedkoper kunnen zijn dan in Nederland. Een heel simpel voorbeeld is de prijs van permanente haarkleuringen van het merk L’Oréal. In Nederland betaal je hier gemiddeld 15 euro voor, terwijl het in Duitsland vaak niet meer dan een tientje zal kosten. Andere producten zoals dagcrèmes, parfums en shamppoo zijn nóg goedkoper en kun je voor een paar euro’s (of minder) inslaan en daarmee bespaar je dus op jaarbasis een hoop. Maar dan zijn de Hollanders nog niet klaar met besparen, na een dagje inslaan en gezellig prijzen vergelijken kun je bij het tankstation soms misschien wel een uur wachten op je beurt vanwege de relatief lage brandstofprijzen. Als je er toch bent, ga dan maar voor de volle tank. Uiteraard is niet alles goedkoper in Duitsland en zijn veel dingen juist veel duurder dan in Nederland. Bovendien moet je rekening houden met de afstand die je moet afleggen en is het eigenlijk alleen voor mensen die minder dan een uur hoeven te reizen voordelig om daar vaak boodschappen te doen. Oh ja, en als je niet houdt van drukte, is het ook níet verstandig om op je vrije zaterdag te gaan. Dan is natuurlijk iedereen vrij en kan het nog wel eens overbevolkt zijn in de winkels nabij de grens.

Düsseldorf 

Maar, even terug naar Düsseldorf. Düsseldorf is een grote stad waar je prima een dag of twee kan besteden aan het bezoeken van interessante musea’s, shoppen in de Altstadt en genieten van een drankje als je over de Rijn vaart op een boot. De stad heeft ruim een half miljoen inwoners en staat bekend om haar kermis in de zomer en de kerstmarkten in de winter. Als je met de auto gaat kun je prima parkeren in de stad, houd wel rekening met de kosten hiervoor aangezien het overal betaald parkeren is. Je kan de stad vinden door in je navigatie of Google Maps de Altstadt in te voeren en dan ben je er zo. Vanuit de stad kun je het centrum van Düsseldorf verkennen en rustig verschillende winkelstraatjes en unieke restaurants ontdekken. Hierna kun je bijvoorbeeld richting de Rheinuferpromenade, waar je langs de Rijn kan wandelen en bijvoorbeeld voor een boottocht kan kiezen. Vanuit daar kan je weer naar de Medienhafen lopen, een moderne en artistieke haven met hippe restaurants en terrasjes.

In de Altstadt vind je ook de Kunsthalle, een kunstmuseum waar altijd wel een leuke expositie te vinden is en waar je ook voor een gidstour kan kiezen. Meer informatie over de Kunsthalle vindt je op deze website.

Düsseldorf is een stad die je prima kan bezoeken met kinderen en/of oudere mensen doordat er voor iedereen wel wat te doen is. Bovendien is het in de binnenstad veilig doordat er geen auto’s, fietsers of brommers rijden. Zelf heb ik bovenstaande plekken niet bezocht, zoals ik al zei, heb ik het door de kou bij het shoppen en eten gehouden. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende bezienswaardigheden.

Libanon Restaurant Düsseldorf 

In het centrum, in het midden van de Bergerstrasse vind je het Libanese, Libanon Restaurant, bestaande uit een mini patisserie, een ‘express’ sandwicherie en een luxe restaurant waar je al vroeg terecht kan voor heerlijke mezzes, menu’s en desserts. Het restaurant is prachtig ingericht met authentieke meubelen en decoratie geïmporteerd vanuit Libanon en het personeel is op de hoogte van de wensen van de klanten en werkt gemakkelijk met je mee. Je krijgt een enorme menukaart aangereikt waarbij het je niet echt makkelijk wordt gemaakt om een keuze te maken. Mijn advies is daarom om een complete mezze tafel te bestellen, bestaande uit verschillende voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht. De prijs hiervan start bij 34,90 en je kan ook kiezen voor een vegetarische tafel. De mezze is echter alleen te bestellen indien je met twee personen of meer ben, waarbij je ook per persoon betaalt, exclusief drankjes. Wij waren met z’n drieën, dus we kozen voor nog een extra hoofdgerecht, waar we ook zeker geen spijt van hadden. Alle gerechten waren met veel zorg en aandacht gemaakt en geserveerd en de smaken ervan waren niet met woorden te beschrijven, verrukkelijk en het proberen waard dus! Naast je gerecht kun je kiezen voor een simpele drank, of traditionele Ayran of Libanese dadeldrank. In het restaurant is het mogelijk om met pin,  creditcard of contant te betalen.

 

Milieusticker

Sinds 2015 is het in veel Duitse steden verplicht om je auto te voorzien van een zogenaamde milieusticker. Düsseldorf is hier een van en het is zelfs mogelijk dat je een boete krijgt of weg wordt gestuurd als je zo’n sticker niet hebt. Zorg er daarom voor dat je op tijd een sticker besteld via de ANWB of een andere organisatie, want de beschikbaarheid van deze stickers onderweg naar Duitsland of in Duitsland zelf is beperkt. Zelf was ik hiervan niet op de hoogte en heb ik geprobeerd om een milieusticker te kopen in Duitsland, dit is helaas niet gelukt en met heel veel geluk heb ik geen boete of waarschuwing gehad. Echter kan niemand je dit garanderen dus het beste is om je auto op tijd te voorzien van zo’n sticker!

 

Viel Spaß! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *