Wat je absoluut in huis moest hebben, nummer 4 (courgette)

Courgette

Een van mijn favoriete groenten en tegenwoordig ook een heel populair ingrediënt! Groene groenten zijn goed voor je en bovendien worden we er ook nog eens vrolijk van door de ruime beschikbaarheid in Nederland.

Courgette klinkt Frans maar komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het woordje courgette is, zoals het klinkt, wel Frans en in andere landen noemt men het squash of zucchini. De courgette is een onrijpe vrucht van de Cucurbita pepoplant en is familie van de komkommer, pompoen en augurk. Courgettes hebben een neutrale maar stevige smaak waardoor ze in verschillende keukens erg populair zijn in zowel hoofd- als bijgerechten. Tegenwoordig wordt de groentesoort ook in Nederland geteeld en zijn er eindeloos veel recepten waarin je de heerlijke courgettes kan verwerken.

Naast dat dit vrucht lekker en populair is het natuurlijk ook gezond. Courgettes bevatten veel vocht, wat natuurlijk ideaal is voor je spijsvertering, maar ook zijn ze rijk aan de vitamines C en B. Naast vitamines en vocht bevat de courgette ook belangrijke mineralen zoals kalium, ook erg belangrijk voor je lichaam. Daarom verwerk ik courgettes vaak in mijn gerechten, ook omdat het een product is dat bijna altijd beschikbaar is in de supermarkt en ook nog zeer betaalbaar is.

Omdat ik veel te lang afwezig ben geweest, deel ik vandaag met jullie een van mijn lekkerste recepten met courgette. Dit is een recept met kipfilet, maar courgette is een groentesoort dat super geschikt is voor vegetarische of veganistische gerechten. Je kan courgettes bijvoorbeeld vullen met andere groenten of gewoon rauw verwerken in een salade. Helaas heb ik geen foto van het gerecht doordat ik deze meteen heb opgegeten (lol), maar een volgende keer dat ik het maak zal ik het zeker met jullie delen!

Je hebt nodig (voor 2-3 personen):

½ courgette
300 gram kipfilet
1 rode of roze ui
150 ml crème fraiche
1 klein blikje (=2el) tomatenpuree
olijfolie
peper, zout
pittige paprikapoeder*
gedroogde munt
citroensap (optioneel)

 

Werkwijze:

Snijd de kip in kleine blokjes en was grondig met zout en azijn.
Bak vervolgens de gesnipperde ui vijf minuutjes in een scheutje olijfolie en voeg daarna naar smaak de zout en peper toe.

 

Voeg vervolgens 2 theelepels pittige paprikapoeder toe en 2 theelepels gedroogde munt, hierna de kip en de tomatenpuree en bak op middelhoog vuur ongeveer tien minuutjes de kipstukjes gaar. Snijd desnoods een stukje kip om te kijken of het gaar is. Voeg vervolgens de crème fraîche en de citroensap aan het geheel toe en roer enkele keren goed zodat het zich verspreid en zet het vuur op de laagste stand en laat dit nog twee minuutjes opwarmen.
Je kan het gerecht serveren met wat stukjes limoen en/of blaadjes munt.

 

 

Laat me weten hoe het heeft gesmaakt!

* Als je niet van pittig houd kan je natuurlijk ook ‘gewone’ paprikapoeder gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *