De lekkerste sperziebonen # 3

Je hebt het vast vaker gehoord: ‘Als je veel groenten eet wordt je groot en sterk en raak je nooit ziek!’. Een manier waarop vele moeders hun kinderen proberen te overtuigen de groene groentjes op hun bord op te eten, wat vaak nogal een uitdaging is voor veel kleintjes. Zelf heb ik in mijn kindertijd veel moeite gehad met het ‘eet-je-bord-leeg’ principe en volgens mij is het mij als kind nooit gelukt om mijn portie op te krijgen. Ik weet eigenlijk niet zo goed of dat lag aan de grootte van de porties, de inhoud van de porties of aan mijn maag die kleiner dan gemiddeld is.

Groenten zijn inderdaad erg belangrijk, of je er als volwassene nog groot van wordt weet ik niet maar je wordt er in ieder geval erg sterk van. Alle groenten bevatten unieke vitaminen en mineralen, bouwstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven. Voor kinderen is het belangrijk om voldoende vitaminen te eten doordat zij nog volop aan het groeien en ontwikkelen zijn, maar ook voor ons volwassenen is het zeker niet minder belangrijk.

Een van mijn favoriete ‘groene groentjes’ is sperziebonen. Sperziebonen kan ik volgens mij elke dag wel eten, koud, warm, met of zonder saus. Het fijne aan sperziebonen is dat je ze snel en makkelijk kan koken en bovendien kun je ze met verschillende gerechten combineren. Koud in een frisse salade, warm in je nasi of bami of gewoon in een lekker sausje. Sperziebonen kun je ook combineren met gebakken aardappelen en andere soorten groenten, je kan er eindeloos mee variëren. Verse sperziebonen hebben iets meer tijd nodig om te garen dan sperziebonen uit het vriesvak, bovendien zijn verse sperziebonen nét wat lekkerder. Echter is het niet zo dat sperziebonen uit het vriesvak minder gezond zijn of minder vitaminen bevatten. Ik heb altijd een zakje sperziebonen in de vriezer op voorraad zodat ik altijd groenten in huis heb die ik snel kan bereiden. Het advies is om ongeveer 250 gram groente per dag te eten en in een zakje zit meestal 400 à 600 gram. Ideaal voor als je alleen of met z’n tweetjes bent!

Sperziebonen zijn ideaal voor de eters onder ons doordat ze veel vezels en weinig koolhydraten bevatten. Door de vezels raak je wel verzadigd maar tegelijkertijd heb je geen energierijk voedsel gegeten waardoor je je lichter voelt en je nooit zult aankomen van een overdosis sperziebonen. Een kort overzichtje van de belangrijkste voedingswaarden van sperziebonen per 100 gram (bron: www.voedingscentrum.nl)

Per 100 gram bevatten sperziebonen:

– 26 kcal
– 0,3 gram vetten
– 2,6 gram voedingsvezel
– 2 gram eiwitten
– 91 gram water (ook belangrijk!)
– 2,9 gram koolhydraten
– 49 gram calcium en 12 mg magnesium!

Super gezond dus!

Graag deel ik met jullie een heerlijk recept – hoe je de lekkerste sperziebonen kan maken!

Ingrediënten:

500 gram sperziebonen (uit het vriesvak of vers, NIET uit blik)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel oregano
1 theelepel munt
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel zwarte peper, grof gemalen
1/2 theelepel zout (meer of minder naar smaak)
1/4 theelepel gemalen koriander of enkele blaadjes verse koriander
1 citroen (geperst)

Kook de sperziebonen in een ruime pan met water ongeveer 10 minuten indien vers en ongeveer 5 minuten indien ze uit het vriesvak komen. Giet het water vervolgens af en doe de sperziebonen in een ruime wok of koekenpan. Voeg de olijfolie en de kruiden toe en bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur met een houten lepel om en om. Voeg aan het eind de citroensap toe en laat het enkele minuutjes op zacht vuur pruttelen. Check voor de zekerheid of je sperziebonen gaar zijn. Je kan dit gerecht warm of koud serveren en bovendien eindeloos combineren met bijvoorbeeld aardappelen, rijst, quinoa, couscous of gewoon met een lekker soepje.

 

Hoe maak jij de lekkerste sperziebonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *