De Brabantse hoofdstad: ‘s-Hertogenbosch

Vandaag ben ik begonnen met het schrijven van een reeks blogs over steden die je in Nederland kan bezoeken. Korte maar krachtige blogs telkens over een andere stad en wat je er kan beleven. Op mijn Facebook heb ik deze reeks aangekondigd met een win-actie, namelijk het winnen van een NS Dagretour bij het raden van de locatie van de foto die ik had gedeeld. Binnen no-time had ik een reactie en de winnares kan binnenkort met een NS dagretour van Nawies.nl naar Amsterdam! Leuk toch?

We beginnen met de Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch, een stad waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorbracht en waar ik nog steeds graag kom door de gezellige sfeer.

Unieke en sfeervolle winkelstraatjes, historische gebouwen en natuurlijk het lekkerste gebak van Nederland namelijk ; de Bosche Bollen!

In Den Bosch is er zowel in de winter als in de zomer genoeg te doen en de stad is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het station ben je met een paar minuten lopen in de binnenstad en vanuit daar loop je zo weer naar onderstaande ‘moet-je-hebben-geziens’:

1) Sint Jans Kathedraal

Een enorme en prachtig gebouwde kerk die je van binnen en van buiten kan bewonderen. Het blijkt dat je zelfs de toren kan beklimmen!

2) Noord Brabants museum

Dit museum neemt je mee in de geschiedenis van Noord-Brabant en daar tref je dus ook uniek verzamelingen en wisselende tentoonstellingen over verschillende onderdelen van de Brabantse geschiedenis. Hou je niet zo van dat geschiedenis gebabbel? Dan zou je naar het Stedelijk Museum kunnen gaan, waar je vooral kan genieten van hedendaagse beeldende kunst.

3) Stadhuis op de markt & De binnenstad

De middeleeuwse binnenstad, een van de oudste en meest complete van Nederland, kan je niet missen en het stadhuis op de markt ook niet. Als je de Brabantse gezelligheid écht wil ervaren, plan je bezoekje dan op de marktdagen. De markt is er elke dag behalve op de maandag en zondag. Daarnaast kun je in de binnenstad natuurlijk winkelen en even pauzeren voor een hapje of drankje.

4) Binnendieze

In Amsterdam kennen we de grachten, in Den Bosch nemen we een rondvaart op de Binnendieze. In tegenstelling tot de grachten zijn deze waterstromen klein en lopen ze niet ‘midden door de stad heen’ maar meer erlangs. Met mooi weer is deze attractie zeker de moeite waard.

5) De Bosche Bollen van Jan de Groot

Als je in Brabant bent wil je natuurlijk Bosche Bollen bij je koffie, maar dan ook échte Bosche Bollen. Bakker Jan de Groot is de specialist in Bosche Bollen en bovendien maar enkele minuutjes lopen vanaf het centraal station. Loop je terug naar het station, vergeet dan niet nog wat gebak mee te nemen. Zorg er wel voor dat je op tijd langs gaat, want op=op en bovendien kan er tussen 4 en 5 een enorme rij staan.

Andere bekende plekken in Den Bosch zijn de Verkadefabriek, de Hogeschool Avans en de Brabanthallen, waar veel evenementen worden georganiseerd. In de carnavalsmaand transformeert Den Bosch in een kleurrijk feestgebied, waar je overigens ook rekening mee dient te houden als je in de voorjaarsvakantie zou willen komen.

Kort maar krachtig een berichtje over de rustige maar gezellige hoofdstad van Brabant, zeker een bezoekje waard!

7 gedachten over “De Brabantse hoofdstad: ‘s-Hertogenbosch”

  1. Den Bosch is zo een fijne stad. Ik ben er veel geweest toen ik nog met mijn ex samen was die in Oss woonde. Ook ben ik een keer met mijn opa en oma naar het Sint Jans Kathedraal geweest met kerst, alleen was het toen gesloten helaas haha..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *