Groene thee en munt

In de wereld van groenten, fruit en andere levensmiddelen zijn er een aantal producten die ik altijd in huis heb. Niet alleen omdat ik ze lekker vind, maar ook omdat ze super gezond zijn en handig zijn als ontbijt, lunch of avondeten. Ik heb echt van alles in huis, maar als ik zo kijk kan ik 20 dingen noemen waarvan ik vind dat jij ze ook in huis moet halen als je ze niet hebt. Heb je ze wel? Dan kun je misschien experimenteren met het recept of de tip die ik eronder schrijf.

Vandaag start ik met de eerste 2 dingen die je absoluut in huis moet hebben, namelijk ;

Groene thee en munt!

Niet zo verbaasd? Nee, omdat het anno 2017 helemaal niet meer bijzonder is als je groene thee en munt in huis hebt.

Groene thee (en dan het liefst verse en biologische) is zoals je vast al weet goed voor je spijsvertering en zorgt dus voor een betere ontlasting. Veel mensen die proberen af te vallen drinken veel groene thee en daar is helemaal niets mis mee. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat groene thee helpt bij het afvallen doordat het de verwerking van ‘slechte vetten’ bevordert. Bovendien bevat groene thee verschillende antioxidanten die reinigend werken en bovendien een beschermend effect zouden kunnen hebben tegen kanker en hart-en vaatziekten*. Net zoals koffie, bevat groene thee cafeïne (wel veel minder) en bevordert het dus de concentratie en alertheid, erg handig voor tijdens het studeren! In de winkel tref je waarschijnlijk verschillende soorten groene thee en ook kant en klare theezakjes met groene thee. Je moet natuurlijk zelf kiezen wat je in huis haalt, zelf haal ik meestal gewoon wel biologische maar kant-en-klare theezakjes met groene thee omdat dat gewoon handig is voor in huis.

Nummertje twee was munt. Munt is een (on)kruid dat de afgelopen jaren erg populair is geworden in Nederland, vooral bekend door de veel verkochte muntthee. Munt wordt al eeuwen als geneeskrachtig gezien onder andere door de sterke geur. Alleen de geur al zou antibacterieel kunnen werken, laat staan het drinken of eten ervan! De bekende stof menthol die in verschillende keelsnoepjes, drankjes en de welbekende zalf Vicks zit wordt van munt gemaakt en werkt ook reinigend. Munt wordt in verschillende keukens ook in gerechten toegepast en ingezet bij dagelijkse kwaaltjes zoals hoofdpijn, misselijkheid en griep.

Je zou dit kruid heel makkelijk in je eigen tuin kunnen planten doordat het zich snel verspreid en het hier in Nederland nat genoeg is. Heb je geen tuin dan kun je altijd nog naar de supermarkt of kruidenier voor een vers bosje munt. Je kan ook gedroogde munt kopen als je bang bent dat jouw verse munt niet snel genoeg opgaat en daardoor zwart wordt, let er wel op dat je van gedroogde munt minder blaadjes nodig hebt om dezelfde sterkte te krijgen. Verse munt dien je altijd eerst goed te wassen en de takjes en bloemetjes ervan af te knippen. Vervolgens kun je er thee van maken of fijn snijden en in jouw favoriete gerechten doen. Ik gebruik gedroogde en fijngesneden munt voor in de keuken, verse munt voor in de thee. Doordat ik natuurlijk heel graag tips geef vind je hieronder een theetip! Munt kan je overigens toevoegen aan je salades, marinades en smoothies. Vers en ongekookt is het natuurlijk het lekkerst en het meest gezond doordat alle werkzame stoffen intact blijven.

Theetip!

Kruidenthee is gezond door de krachtige stoffen van de verse kruiden en het heeft meestal meteen effect. Veel medicijnen en zalfjes worden van kruidenextracten gemaakt, dus waarom zouden we ze zelf niet bereiden! Hieronder lees je een recept dat ik vaak gebruik bij misselijkheid, migraine en griep. Je kan het natuurlijk ook gewoon drinken om lekker bij te komen. Het zijn verschillende kruiden, waaronder munt en je kan het ook combineren met groene thee.

Je hebt nodig:

Klein bosje verse munt
1 theelepel oregano
1 theelepel anijszaadjes
1 eetlepel verveine blaadjes
1 kaneelstokje

Zet 0,5 L water aan de kook in een pannetje. Liever niet in een waterkoker doordat deze vervuild kan zijn en het ook niet handig is voor de laatste stapjes van het recept.

Zodra het water kookt voeg je de kruiden eraan toe en laat je het geheel op de laagste stand ongeveer 2 à 3 minuten doorkoken, korter mag, langer NIET! Zet vervolgens het vuur uit en laat het geheel ongeveer 7 minuten staan intrekken. Giet het vervolgens af met een zeefje zodat de kruiden niet in je thee terecht komen (tenzij je dit lekker vind) en voeg naar smaak 1 theelepel honing toe.

Drink het warm en drink daarnaast voldoende water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *