Le monde du SNACK

0 $

SNACK heeft in België en Frankrijk een net wat andere betekenis dan voor ons in Nederland. Míjn ervaring met SNACK begon in Antwerpen. Na het behalen van mijn VWO diploma besloot ik doordat ik was uitgeloot voor de studie Geneeskunde om niet te studeren maar gewoon lekker een jaartje er tussenuit te gaan. Ik had in de laatste jaren van het voorgezet onderwijs veel Franse lessen gevolgd en ik wilde graag iets doen waarmee ik écht kon laten zien dat ik Frans kon en waardoor ik mijn Frans ook kon verbeteren. Mijn vader kwam met het briljante idee om op zoek te gaan naar een baantje in België. België kent namelijk een Nederlandstalig en een Franstalig gedeelte en daardoor is het best makkelijk om een baan te vinden waarbij je beide talen nodig hebt. Ik had ook nog eens het geluk dat mijn broer in Antwerpen woonde en zo gastvrij was om mij een plekje in zijn huisje te bieden!

Op 16 oktober 2012 werd ik aangenomen als Customer Care Agent bij het Nederlandse bedrijf SNT. Echter werkte in binnen het bedrijf voor een van de grootste telecomproviders van België: BELGACOM, vergelijkbaar met de KPN in Nederland. Ik wist eigenlijk niet eens zo goed wat mij te wachten stond, ik dacht dat het wel zou lukken met mijn Frans en een beetje mensenkennis. Na een 4-weken lange trainingen sollicitatierondes zat ik dan op ‘le floor’ (zo noemde onze trainster onze werkplek) en werd ik overdonderd met telefoontjes over telefonie, internet en TV. Het was niet makkelijk en eigenlijk kwam ik er snel achter dat ik helemaal niet zó goed Frans kon. Vaak verstond ik klanten niet, wist ik niet hoe ik werkwoorden moest vervoegen en ook het vinden van de juiste knoppen op een AZERTY toetsenbord was een uitdaging. Een pittige start, maar ik rolde al snel in het systeem en met mijn Frans en de rest van mijn (snack) leven kwam het wel goed.

De communicatie met mijn collega’s ging veel beter dan met de klanten. Tijdens een gesprek heb je gewoon meer tijd om na te denken over wat je wilt zeggen. De sfeer op het werk was gezellig en vooral multicultureel. Allerlei soorten mensen van alle leeftijden voerden dezelfde functie uit en hadden veel pret met elkaar. Wat mij wel verbaasde is dat de mensen ook veel verschilden van opleiding/studieachtergrond er zaten namelijk ook mensen bij met afgeronde universitaire diploma – die konden simpelweg niet aan de bak, dus moesten ze hun centjes maar verdienen vangen bij een callcenter.

Even terugkomen op mijn SNACK ervaringen.

Eigenlijk at ik elke avond thuis en kookte mijn schoonzus heerlijke gerechten. Toch had ik de behoefte, en de luxe, om vaak buitenshuis te eten. Dat waren dan standaard belegde broodjes: Belgische SMOS (met véél mayonaise) of gewoon een broodje döner bij de Turk. Toen ik voor het eerst op de zaterdagavond moest werken was ik eigenlijk helemaal vergeten dat ik thuis niet thuis kon eten. Mijn collega’s besloten om eten te bestellen dus ik bestelde ook mee. Ze vroegen of ik SNACK of WOK wilde, wok had ik wel vaker besteld, dus ik ging voor de SNACK. Wat is SNACK nou precies? Eigenlijk is het niet meer dan een halve stokbrood belegd met zelfgekozen soort vlees, groenten en saus (mild uitgedrukt) . Bij dat broodje kreeg je ook patat en drinken, dat allemaal voor maar €4,50. Wat maakte SNACK nou zo bijzonder? De combinatie van patat, vlees en brood is voor een Algerijn sowieso geweldig. Het is eigenlijk wat wij eigenlijk altijd thuis aten, maar dan nog veel leuker ; namelijk met FRIET en veel lekkerder vlees, namelijk grill.

Mijn SNACK verslaving begon in Antwerpen. Ik ging op zoek naar eethuizen waar je SNACK kon halen en iedere keer koos ik voor wat anders. De ene keer kip, ander keertje kefta, dan weer merguez en mijn favoriet was de mix vlees. Overigens kon je ook kiezen voor garnalen of visfilet. Aan de patat viel niet veel te kiezen maar ik werd wel expert in het proeven van goede en verse patat. Wat het broodje altijd helemaal perfect maakte was de saus. In Nederland is de sauskeuze best beperkt, het blijft snel bij ketchup, mayo, curry, oorlog en knoflooksaus. In België kwam ik de gekste sauzen tegen: Samurai en Andalouse (inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar), Brazilian, Mahmout, Algérienne en nog wat andere sauzen waarvan ik de naam ben vergeten.

Het grootste deel van mijn collega’s kwam niet uit Antwerpen maar uit Brussel. Ze vertelden mij dat ‘le monde du SNACK’ in Brussel zat, en niet in Antwerpen. Aangezien het allemaal vreetzakken waren die gemiddeld 10 kilo waren aangekomen sinds dat ze als callagent zijn gaan werken, geloofde ik ze wel. Ze vertelden mij dat het vlees daar beter is, dat er meerdere soorten groenten op broodjes worden gelegd en ze vertelden over de BICKY burger. De BICKY burger is eigenlijk een hamburger, maar dan groter, dikker, met kaas en groenten en natuurlijk een patatje.

Brussel is niet zo ver van Antwerpen en mijn broer kwam er regelmatig. Heel snel ging ik ook daar kijken wat die ‘monde du SNACK’ voor lekkers te bieden had. Per vierkante kilometer kom je in Brussel gemiddeld twee tenten tegen waar je allemaal precies hetzelfde kan halen: broodjes en BICKY burgers. Voor mij was het allemaal groot feest, vooral omdat ik vanuit het Oosten van Brabant kwam waar je als moslim toendertijd niet meer dan een patatje en een broodje döner kon kopen.  Maandenlange pret, maar natuurlijk niet zonder einde …

Na 5 maanden was ik in totaal 10 kilo aangekomen en ging mijn conditie van gemiddeld naar GEEN. Of dat te maken had met mijn SNACK verslaving, vraag dat je gezonde verstand maar.

In februari 2013 besloot ik terug naar Nederland te gaan. Mijn terugkomst in mijn oude vertrouwde omgeving zorgde er ook voor dat ik weer kritischer naar mezelf ging kijken. Eigenlijk was ik gewoon te dik, ongezond en niet fit. Alhoewel ik met veel plezier terugkeek en kijk naar mijn SNACK periode heb ik toen grote stappen gezet naar een gezonde lifestyle. Ik ging van geen beweging naar 3 keer sporten per week ; van veel vet en suikers naar een eiwitrijk en koolhydraat-light dieet en ik hield – en houd me nog steeds –  weer bezig met hoe ik op een gezonde manier mijn lichaam blij kan maken.

Heb ik toen ook adíos gezegd tegen ‘le monde du SNACK’ in Antwerpen&Brussel? Nee natuurlijk niet. Mijn snackmotto: van alles een beetje is prima, van alles teveel is nooit goed.

Een aantal keer per jaar rijden we nog richting Brussel of Antwerpen voor een dagje shoppen en dan sla ik de SNACK’s niet over. Ik weet nu ook welke tenten precies het lekkerste aanbieden en ik aarzel niet om nieuwe SNACK tenten uit te proberen. Daarnaast maken we ééns per twee weken zelf gezonde burgers en patat – ik heb nog steeds mijn eigen monde du SNACK!

TIPS

  • Als je gaat snacken in Antwerpen, ga dan naar Abdijstraat in de wijk Kiel. In die straat tref je verschillende tenten waar je lekker kan eten. Voorbeelden daarvan zijn lunchroom Diba en snack El Baracka. Liever niet ver van de binnenstad? Aan de Turnhoutsebaan (5 min lopen vanaf Antwerpen Centraal) vind je verschillende halal snack – en burgertenten, wokhuizen en restaurants!
  • Hou je van pittig? Ga dan voor Samuraï saus!
  • Geen patat? Je kan ook om extra groenten of een apart bordje sla vragen.
  • Het is beter om snack te lunchen of het in de namiddag te eten dan in de avond. Ik ben niet van de theorie dat je aankomt van eten in de avond, maar het zijn wel wat calorieën die je naar binnen werkt, dus als je ná je snacksessie gaat bewegen door bijvoorbeeld een tweede shopronde te houden is dat alleen maar beter.
  • Let bij het kiezen van een snacktent op hygiëne! Antwerpen en Brussel zijn wel le monde du SNACK, maar niet iedere SNACK tent doet het ook zo goed zoals het hoort. Het is als klant jouw recht om níet te eten op een plek waar de tafels, stoelen of de toonbank niet schoon zijn of lijken. Durf je ook áchter de toonbank te spieken? Ik wel! Als je daarna besluit om toch niet daar te eten, schaam je vooral niet. Je kan beter voor schut staan dan een voedselvergiftiging oplopen, of simpelweg iets vies eten!
  • SNACK maken kan je óók thuis. Het geheim van SNACK is eigenlijk om lekker gekruid vlees te grillen, veel groenten in kleine stukjes te snijden en dit op krokante stokbroden te serveren met een lekker sausje. Over de patat hoef ik niets te vertellen, ik denk dat wij in Nederland wel beter weten als het om patat gaat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *