Turkse rijst en Surinaamse kip

Categorieën Keuken
0 $

In mijn vorige blog had ik kort genoemd dat ik van koken een uitdaging maak door verschillende soorten keukens met elkaar te combineren. Mijn Turks-Surinaams gerecht is een leuk voorbeeld daarvan.

Mijn ervaring met Surinaams eten begon in 2013, toen ik in Amsterdam ging studeren. Een vriendinnetje van mij studeerde er al langer en liet mij kennis maken met de Amsterdams-Surinaamse ‘Roti’. Om heel eerlijk te zijn vond ik het toen helemaal niet zo lekker en ik weet nu ik getrouwd ben met een Surinaamse man ook heel zeker dat het aan de plek lag waar wij de Roti hadden gehaald. Tijdens mijn studie ben ik telkens op zoek gegaan naar lekker halal eten maar rondom de Vrije Universiteit van Amsterdam is het aanbod minimaal. Ik ging daarom vaak naar Amsterdam West om te genieten van een Surinaamse broodje hete kip, huisgemaakte Turkse gözleme of een overheerlijk menu bij de Indonees.

Ik leerde van alle keukens te eten en ik vond iedere keuken geweldig en uniek. Toen ik zelf begon met koken heb ik me daarom ook voorgenomen om me niet te beperken tot de Algerijnse, Franse en Irakese keuken – dus wat ik vanuit huis vooral heb meegekregen. Ik kook vaak exotisch, van Mexicaans tot Indiaas en ik probeer iedere keer nieuwe kruiden in mijn keuken te introduceren. Van mijn man leer ik Surinaams koken. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Suriname en hij is zelf voornamelijk opgegroeid met de Surinaams-Hindoestaanse keuken. – Very obvious dat je dan Surinaams gaat koken – gelukkig eet mijn man net als ik van álle keukens, dus nee, ik kook niet alleen maar Surinaams (dat denkt mama).

Ik heb geleerd iets nieuws toe te passen in mijn keuken: Surinaams-Hindoestaanse Nandan Masala. Masala is eigenlijk niet meer dan een mix van verschillende soorten kruiden, namelijk ; koriander, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, mosterdzaad, nigella, gember en peper.  Ik combineer de Masala toch ook met andere kruiden doordat ik bijvoorbeeld 100% natuurlijke gemberpoeder toch beter proef als ik het er apart erbij doe.

Naast het gebruik van Masala in verschillende gerechten wordt er in de Surinaamse keuken bij veel gerechten rijst gegeten. Rijst maken heb ik van mijn moeder geleerd. Helaas lukte mij het wekenlang niet om lekkere rijst te maken – dat is dus rijst die niet plakt, niet verbrand is maar wel gaar.

Mama’s recept lukte dus niet en ik wilde geen rijstkoker gebruiken.

Toen begon mijn Turkse rijst – avontuur. Een paar minuutjes lopen vanaf mijn huis had ik een Turkse supermarkt ontdekt met allerlei soorten rijst en bulgur. Ik zocht meteen naar de ‘pilav rijst’. Dat was niet zo moeilijk, het stond namelijk op de verpakking.

Ik heb geGoogled naar een goed recept en uiteraard mijn lieve Turkse vriendinnetjes om advies gevraagd. Ik heb alle adviezen en stappen opgevolgd en tada! – mijn eerste (succesvolle) portie rijst (zie uitgelichte afbeelding).

Dit bericht wordt te lang … – laten we beginnen aan het praktische gedeelte van dit bericht: recipes!

Mijn succesvolle Turkse rijst

Ingrediënten

1 glas/mok rijst
1 handje vol vermicelli
1 eetlepel boter
zonnebloemolie, zout, kokend water (waterkoker)

Werkwijze

Gebruik een houten lepel!

  1. Verwarm 3 à 4 eetlepels zonnebloemolie in een ruime pan op middelhoog vuur.
  2. Bak de vermicelli in de olie tot het goudbruin is.
  3. Voeg de rijst toe en meng deze met de vermicelli. Voeg de boter en het zout toe en meng alles goed met elkaar en laat de boter smelten.
  4. Voeg 2 dezelfde glazen of mokken kokend water toe en roer niet meer dan twee keer door de rijst heen.
  5. Leg de deksel erop en zorg ervoor dat er geen lucht bij de rijst komt. Laat de rijst ca. 8 à 10 minuten koken op laag vuur.
  6. Klaar of niet? Je kan de rijst proeven door een hapje te nemen van wat korrels. De rijst hoor NIET hard te zijn. Niet zout genoeg? Je kan gerust wat zout toevoegen.

 

Mijn Surinaamse Roti masala kip – geserveerd met rijst zonder rotivellen

Ingrediënten

2 stukken kipfilet (ongeveer 600 gram) – in kleine stukjes gesneden
1 grote tomaat
1 ui
2 teentjes knoflook
4 middelgrote aardappelen, gewassen, geschild en in kleine of grote stukken gesneden
400 gram sperziebonen (ik gebruik diepvries sperziebonen)
peper en zout naar smaak, 1tl gemberpoeder
4 eetlepels (ja, dat is veel maar lekker!) Nandi Surinaams-Hindoestaanse massala
4 eetlepels zonnebloemolie OF olijfolie OF kokosolie

Werkwijze (werk altijd met een houten lepel!)

  1. Snijd de ui, tomaat en knoflook in kleine stukjes. De tomaat hoef je niet te schillen, dit doe ik niet omdat ook in de schil van groenten vaak veel vitaminen en mineralen zitten. Verhit de 4 eetlepels olie in de pan en voeg hieraan de ui,tomaat en knoflook toe. Voeg de zout, en peper toe en bak op middelhoog vuur al roerend tot het geheel smelt en zacht wordt.
  2. Zodra het mengsel gesmolten en zacht is, kun je de gemberpoeder en de masala toevoegen. Meng goed en snel zodat er niets aanbrandt. Voeg aan het bruine mengsel de kipfilet (die je van te voren in kleine stukjes hebt gesneden) toe en bak de kip enkele minuten mee.
  3. Voeg de aardappelen toe en één kopje lauwwarm water. Laat alles ongeveer 10 à 15 minuten koken, tot de kip en aardappelen bijna gaar zijn. Koken met deksel erop!
  4. Voeg vervolgens de nog bevroren sperziebonen toe en laat alles nog ongeveer 8 minuutjes koken. Haal de deksel eraf en als alles gaar is en je een lekker sausje hebt, ben je klaar!

 

cof

 

P.S. Surinaams, maar ook Turks eten is vaak pittig. Hou je ook van pittig? Je kan 1/2 eetlepel cayennepeper toevoegen aan de roti masala kip, of het hele gerecht serveren met verse pepers (zie blogfoto).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *