Mango Chicken Curry

0 $

Mijn ervaring met Indiaas eten begon niet in Nederland, niet in India of Suriname maar in Malta! Zoals jullie weten ben ik dit jaar voor het eerst naar Malta op vakantie geweest en was dit een geslaagde reis. Naast de geweldige ligging van het land en de aardige mensen was het eten heerlijk en heb ik daar mogen kennis maken met de authentieke Indiase keuken!

Ik ben twee keer uit eten geweest in twee verschillende Indiase restaurants, de beste van Malta! De eerste keer had ik geen idee wat ik moest kiezen. Mijn man is misschien wel Surinaams-Hindoestaans, maar dat is niet hetzelfde als Indiaas dus ook hij kon me geen ‘advies’ geven. Ik koos voor een Chicken Hyderabadi curry en Basmati rijst met erwten. Als voorgerecht kozen we voor Chicken Pakora.
Het voorgerecht was top, ik herkende de naam van het gerecht doordat mijn Pakistaanse vriendin vaak aardappel pakora maakte en dit meenam naar de uni voor na de colleges. Chicken Hyderabadi was me geheel onbekend. Uiteindelijk kreeg ik een groenige curry geserveerd waarvan ik niet zo wist of ik het wel lekker zou vinden. De eerste happen waren namelijk heel apart en ik moest erg wennen aan de kruiden en geur. Na de zesde of zevende hap was ik … verkocht! Ik had nog nooit zoiets lekkers en verfijnd geproefd. Ik had van heel veel keukens gegeten, Irakees, Turks, Egyptisch .. maar dit was heel wat anders – een beetje magisch.

Geslaagd diner dus! Op de laatste dag van onze vakantie mocht ik kiezen waar we die avond zouden eten en ik koos voor een ander Indiaas restaurant. Dit restaurant had een Award gewonnen dus ik was wel benieuwd. Eenmaal in het restaurant koos ik voor Beef Biryani, iets wat ik al kende vanuit de Irakese keuken maar de Indiase versie bleek toch heel anders en uiteraard ook super lekker te zijn. Mijn man bestelde Chicken Mango Curry. Mijn gerecht was een beetje droog, dus ik besloot wat schepjes van de mango curry met mijn rijst te mengen. En wauw, wat een magisch gevoel? Ik had nog nóóit zoiets zoets en lekkers gegeten. De smaak was super fijn en ik was opnieuw verkocht aan de magie van de Indiase keuken. Toen ik eenmaal thuis was na een paar dagen besloot ik om iets nieuws te leren: Indiaas koken!

Nou is de Indiase keuken zeker niet de makkelijkste. Er zit vaak veel tijd in de voorbereiding en het vraagt nogal wat concentratie van je. Bovendien worden er veel verschillende kruiden gebruikt en die heb je ook niet altijd in huis. Ik geloof erin dat er voor alles een makkelijke oplossing is, en als die niet op internet te vinden is, bedenk ik die wel zelf!

Ik begon wat blogs te lezen over de Indiase keuken en de recepten te bestuderen. Niemand in mijn omgeving kookte Indiaas dus ik was en ben nog steeds volledig afhankelijk van het internet. Ik heb geleerd dat de Garam Masala, net zoals in de Surinaams-Hindoestaanse keuken een belangrijk ingrediënt is. Daarnaast zijn er andere belangrijke kruiden zoals gember, komijn, kurkuma, koriander en kardemom.Basmati rijst is dé Indiase rijst en veel gerecht worden met kip gemaakt.

Heel veel Indiaas heb ik tot nu toe eigenlijk niet gekookt, vooral omdat er zoveel tijd in zit. Wat ik wel vaak heb geprobeerd te koken is de Mango Chicken Curry, omdat ik precies hetzelfde gerecht als van het restaurant in Malta nog eens wil eten. Helaas is het me nooit gelukt om het zo lekker te krijgen als die van het restaurant. Bovendien wordt in alle recepten kokosmelk gebruikt, maar ik vind de overheersende smaak ervan niet zo lekker …

Daarom presenteer ik vandaag – het is 01:07 – mijn eigen versie van de Indiase Mango Chicken Curry, 100% nawies, 100% lekker! 

 

Ingrediënten

400 gram kipfilet, gesneden in blokjes
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 eetlepel komijnpoeder
2 eetlepels Nandi Masala / Garam Masala
Zout, peper naar smaak
1/4 eetlepel gemberpoeder
2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels olijfolie
Citroensap van een halve citroen

1 rijpe mango, geschild en gepureerd (gebruik blender of hakmolen)
125 ml crème fraîche

Werkwijze

  1. Verhit de oliën in een wokpan of brede pan en bak de knoflook samen met de ui bruin. Voeg de kruiden één voor één toe, de masala als laatste, en meng allen goed. Let erop dat het niet aanbrand, op middelhoog vuur is het beste.
  2. Als alles goed is gesmolten voeg je de kip toe en bak je de kip enkele minuten in de kruiden. Voeg vervolgens een kopje water toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen.
  3. Zodra de kip gaar is voeg je de gepureerde mango toe en meng je alles goed door elkaar, gebruik een houten lepel!
  4. Zodra de mango is versmolten met de kip en kruiden voeg je de crème fraîche toe en meng je dit goed door de saus en de kip. Voeg hierna de citroensap toe. Verlaag het vuur tot de laagste stand en laat het enkele minuten garen, NIET laten koken!
  5. Klaar is kees! Serveer de curry met basmati rijst, naan, roti, of gewoon met aardappeltjes!

 

Heb jij tips voor mij? Ik hoor het graag. Ik ben natuurlijk niet Indiaas en ik zeg niet dat bovenstaand recept een Indiaas gerecht is. Het is mijn eigen variant van de Indiase curry met wat Frans en Algerijnse invloeden eraan toegevoegd! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *