Baklava in Afrika

0 $

Wie houdt er nou niet van een heerlijk stukje baklava met pistache of walnoten?

In Nederland kennen we Baklava vooral als een Turks gebakje dat we bij de Turkse bakker of supermarkt kopen. Vooral op feestjes is Baklava een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse maatschappij, want zelfs op vieringen zoals Kerst en Nieuwjaar bestelt ons volk graag wat Baklava bij de bakker of zelfs online!

Baklava is voor mij echter niet alleen Turks, maar ook Grieks, Arabisch, Koerdisch en Noord-Afrikaans. Nadat ik het internet heb doorgespit ben ik er zelfs achter gekomen dat Baklava ook in Centraal-Azië en de Balkan wordt gemaakt en gegeten op verschillende gelegenheden.

Uiteraard verschilt de smaak en structuur van de Baklava wel per land en streek.  DeBaklawa die mijn Algerijnse moeder maakt wordt bereid met pure honing en bevat één dikke laag gemalen amandelen in het midden van de laagjes deeg ; terwijl de Koerdische Baklawa hele pistachenoten tussen de deeglaagjes heen heeft en wordt bereid met een mengsel van honing en suikersiroop.

De meningen verschillen over de geschiedenis en herkomst van de Baklava. De huidige vormen van de Baklava, en vooral de Baklava die wij in Nederland kennen, kennen hun oorsprong vooral in de tijd van het Ottomaanse Rijk. Er wordt ook gezegd dat de lagen deeg in de Baklava refereren naar een Byzantijnse oorsprong,en dat de Baklava 33 lagen deeg had doordat dit het aantal levensjaren was van de Profeet Jezus. Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Check mijn bronnen onderaan het blogbericht!

De Baklawa zoals ik die ken in de Algerijnse keuken werd in de 15e eeuw geïntroduceerd door de Ottomanen, die destijds de macht hadden over de Maghreb (Marokko, Algerije, Tunesië en Libië). Na de introductie van de Baklava in Afrika heeft de lokale bevolking het verder ontwikkelt tot een eigen versie, de Baklawa zoals die te zien is op de uitgelichte afbeelding.

Volgens Wikipedia zijn de belangrijkste verschillen tussen de soorten Baklava dat het in Noord-Afrika wordt bereid met amandelen en honing, in het Midden-Oosten en Turkije met pistachenoten en hazelnoten en in de Balkan vooral met walnoten. Daarnaast onderscheid de Noord-Afrikaanse Baklawa zich doordat het niet van filodeeg is gemaakt zoals in alle andere landen, maar van een ander soort deeg waarvan minimaal 12 lagen op elkaar zijn gestapeld.

Baklava is voor veel culturen een teken van feest en vreugde. Bij de moslims wordt het vooral gegeten gedurende de vastenmaand Ramadan en op bruiloften en geboortefeesten. Baklava wordt door Grieken en Bulgaren vooral gegeten tijdens Christelijke vieringen, máár zoals ik al zei is het tegenwoordig een gebakje dat door iedereen in Nederland en buiten Nederland wordt gegeten, vaak ook zonder iets te vieren – wat ook moet kunnen natuurlijk, als je er maar niet te veel van eet! 

Heb jij ook een leuk recept dat je graag wilt delen? Of leuke informatie over Baklava?

Aarzel niet om een reactie te plaatsen en/of mij een berichtje te sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *