Retourtje ‘Bled’

0 $

Geschreven op 05 juni 2017

 

De zomer is in Nederland stiekem al begonnen en veel mensen hebben hun vakantie naar thuisland of een andere exotische bestemming al geboekt. Ieder jaar is het voor veel mensen weer op het internet zoeken naar goedkope deals of vluchten. Sommige mensen boeken hun vakantie ieder jaar op dezelfde wijze.

Vroeger gingen we samen met ouders iedere zomer met de auto naar Algerije. De reis werd ieder jaar op dezelfde wijze gepland en geboekt, in januari werden de boottickets gereserveerd via een online website en in mei boekten we het hotel (ieder jaar hetzelfde hotel, Hotel Campanile – Barbèra Del Valles – Barcelona) waarin we onderweg overnachtten. Hierdoor betaalden mijn ouders ieder jaar bijna hetzelfde. Sinds een aantal jaren gaan ze niet meer iedere zomer met de auto, en gaan ze door het jaar heen vaker met het vliegtuig.

Naar Algerije vliegen is net wat anders dan naar Marokko of Turkije, doordat er geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Algerije gaat. Dat betekent voor veel mensen met Algerije als vakantiebestemming dat ze via Brussel of Charleroi moeten reizen, willen ze een rechtstreekse vlucht hebben – en anders wordt dat een vlucht met een overstaptijd van gemiddeld 3 à 8 uur.

Sinds vorige zomer reis ik met het vliegtuig naar Oran of Algiers om mijn familie en thuisland te bezoeken. Ik vlieg niet via Brussel, maar gewoon via Amsterdam. Mijn ouders snappen niet zo goed waarom ik mezelf het reizen moeilijk maak door in Spanje of Italië over te stappen, maar voor mij is het heel logisch waarom ik niet via Brussel vlieg, namelijk;

  • Het reizen naar Brussel alleen al duurt minimaal 2 uur (en dat vanuit Noord-Brabant). Daarmee ben je per reis minimaal €50,- aan benzinekosten kwijt en je moet ervoor zorgen dat iemand je kan brengen en ophalen – niet leuk en ook niet voordelig dus.

 

  • De enige maatschappijen die een rechtstreekse vlucht aanbieden zijn Air Algérie en Tuifly. Bij Air Algérie betaal je vaak de hoofdprijs (in de zomer tot wel €700) voor een 2,5-uur lange vlucht in een half gaar vliegtuig met half slapend personeel.
  • Tuifly heeft Jetairfly onlangs overgenomen en heeft als enige maatschappij in de Benelux zoveel vluchten naar Algerije te bieden, namelijk rechtstreeks naar Tlemcen, Oran, Algiers, Bejaia, Constantine en Annaba. Echter is de kwaliteit van de vlucht niet zo spannend als de prijs die je ervoor betaalt, en zit je in een soort van groepstaxi (taxi djama3i in het Algerijns)  3 uur lang te staren naar de stoel voor je die bijna in jouw ademruimte staat. Bovendien dien je, net zoals bij alle low-budget vluchten, apart te betalen voor ruimbagage en krijg je géén geld terug als je je vlucht hebt gemist of als je je vlucht wil wijzigen, tenzij je een verzekering waar je ook bijna in geen geval aanspraak op kan doen. Naast de kwaliteit en de service van de vlucht, is het vliegveld van waaruit je vliegt erg ver voor de gemiddelde Nederlander (Charleroi) – 250 km vanaf Utrecht. De vluchttijden zijn vaak vroeg in de ochtend, waardoor je ofwel rond 2 à 3 uur ’s nachts moet vertrekken om je vlucht naar El Bled te halen, of je dient de nacht ervoor ergens in de buurt van Charleroi te overnachten – wat natuurlijk meer kosten met zich meebrengt.
  • Al met al, naast het feit dat je een directe vlucht hebt vanuit Brussel en dat je dus geen overstaptijd hebt, zijn er genoeg redenen waarom je NIET via Brussel zou moeten vliegen.

Maar waarom zou je dan wel via Amsterdam moeten vliegen, terwijl je vaak een lange overstaptijd hebt? 

Omdat die overstaptijd niet zo erg is als alle nadelen van een vlucht vanuit Brussel. Indien je via Amsterdam reist, boek je je vlucht met behulp van Skyscanner. Boek minimaal 3 maanden van te voren en let goed op de goedkoopste dagen en de kortste vluchten. Het is altijd even zoeken en combineren, maar uiteindelijk vind je altijd wel een geschikte vlucht. Als je naar Algiers of Oran wil reizen vlieg je vaak met Vueling, Iberia of Alitalia. De overstaptijd is vaak niet meer dan 6 uur, alhoewel de goedkoopste vluchten vaak wel een overstaptijd hebben van 10 à 20 uur, maar dit is niet altijd zo!! Vergelijk goed de verschillende dagen met elkaar en ook de prijzen.

Afgelopen maand heb ik een enkeltje Amsterdam-Oran geboekt voor maar €120,- p.p. met een overstaptijd van 10 uur – maar overdag. Ik vertrek ’s ochtends naar Barcelona vanuit Amsterdam, heb dan de hele dag om te genieten van de Spaanse kust en lekkernijen, en diezelfde avond pak ik het vliegtuig naar Oran – daar arriveer ik omstreeks 21:00 lokale tijd. Ideaal toch? Natuurlijk is dat niet zo ideaal als je kleine kindjes hebt of een medische beperking. Er zijn altijd nog vluchten vanuit Amsterdam met maar 2 à 3 uur overstaptijd, voor iets meer dan de prijs die je anders zou betalen.

Dus .. moet jij nog een ticket boeken naar Algerije deze zomer? Denk twee keer na voordat je via Brussel vliegt, want het leven is echt niet altijd zo moeilijk als het lijkt!

 

Heb je tips of vragen? Wil je graag met ons delen hoe het vliegen naar jouw vakantiebestemming gaat? Plaats een reactie en deel jouw mening met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *